28 / 04 / 2024

Depremzedelere konut için 750 bin TL'ye, iş yeri için 400 bin TL'ye varan hibe ve kredi verilecek: Resmi Gazete'de!

Depremzedelere konut için 750 bin TL'ye, iş yeri için 400 bin TL'ye varan hibe ve kredi verilecek: Resmi Gazete'de!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerden etkilenen yerlerdeki orta ve üzeri hasarlı yapıların yerinde yeniden inşa edilmesi için hak sahiplerine kredi desteği ve hibe sağlanacak. İşte ayrıntılar...



6 Şubat Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 şehri etkliyen depremlerin ardından, yaraların sarılması için çalışmalar hızla sürüyor. 

OHAL Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Kararname bugünkü 32331 Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karar çerçevesinde, 6 Şubat 2023'te yaşanan depremlerde yapıları orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen gerçek veya tüzel kişi maliklere hibe ve yapım kredisi desteği sağlanacak.   

Depremzedelere konut için 750 bin TL ye, iş yeri için 400 bin TL ye varan hibe ve kredi verilecek: Resmi Gazete de!

KONUT İÇİN 750 BİN TL, İŞ YERİ İÇİN 400 BİN TL KREDİ VERİLECEK 

Söz konusu karar kapsamında onut için 750 bin Türk Lirası, ahırı bulunan konut için 1 milyon TL, iş yeri için 400 bin liraya kadar kredi desteği sunulacak. 

Ayrıca, nakdi olarak konut için 750 bin TL, iş yeri için 400 bin TL'ye kadar varan hibe desteği sunulacak. 

Depremzedelere konut için 750 bin TL ye, iş yeri için 400 bin TL ye varan hibe ve kredi verilecek: Resmi Gazete de!

EN ÇOK 3 BAĞIMSIZ BÖLÜM İÇİN KREDİ VERİLECEK

Aktarılan bilgilere göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı'nın hükümlerini yürüteceği karar ile 7269 sayılı kanun çerçevesinde, hak sahibi olup kredi ve konut yardımından yararlananlara hibe ve kredi verilmeyeceği, maliklere bir konut ve bir işyeri için en çok 3 bağımsız bölüm için kredi verileceği belirlendi. Diğer detaylar ise şu şekilde:

- Aynı bağımsız bölüm için hem hibe hem de kredi alınabilecek, 
- İnşaat yapımında sunulacak hibe dışında, yapı denetimi, jeolojik etüt raporu ve/veya harita hazırlanması ile yapıma yönelik benzeri işler için de hak sahiplerine hibe verilecek, 

- İnşaat halinde olup orta ve üzeri hasarlı şekilde belirlenen yapı maliklerine de hibe ve yapım kredisi verilecek, 

- Hasar gören yapıda iştirak halinde veya müşterek mülkiyet bulunuyorsa yine aynı şekilde hisseli olacak şekilde, yalnızca bir konut/işyeri için hibe ve en fazla 3 bağımsız bölüm için kredi sağlanacak,

- Ölen bir kimsenin hak sahipliğine ilişkin haklarının mirasçılarına geçeceği ve mirasçıları birden fazla ise beraber hak sahibi sayılacak. 

Ayrıca, tüm iş ve işlemlerin tapuda kayıtlı son malik adına sürdürüleceği, hasarlı taşınmazı afetten sonra satış ya da başka şekilde devralan üçüncü şahıslar da hak sahibi şeklinde görüleceği belirtildi. 

Depremzedelere konut için 750 bin TL ye, iş yeri için 400 bin TL ye varan hibe ve kredi verilecek: Resmi Gazete de!

İMAR MEVZUATINA UYGUN OLMAYAN İNŞAATLAR 30 GÜN DURACAK 

İnşaatını plan ve projeye, fen, sanat kuralları ile imar mevzuatına uygun yapmayanların hibe ve kredisiyle beraber İnşaatını plan ve projeye, fen, sanat kuralları ile imar mevzuatına uygun yapmayanların hibe ve kredisiyle b tanınacağı ifade edilen kararda, verilen süre sonunda inşaatın düzeltilmemesi durumunda ödemelerin kesileceği, kullandığı hibe ve kredi tutarlarının faizi ile birlikte kullandığı inşaat malzemelerinin de güncel değerinden tahsil edilerek, imar mevzuatına göre işlem yapılacağı ifade edildi.

Kredi verilirken hak sahiplerinin gelir ve kredi puanı durumlarının dikkate alınacapı belirtilen kararda, hibe veya kredi almak isteyen hak sahiplerinin, yapım ruhsatının alındığı tarihten itibaren en geç 1 sene içinde Bakanlıkça belirlenecek bilgi ve belgelerle e-Devlet üzerinden veya doğrudan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekiyor.

Depremzedelere konut için 750 bin TL ye, iş yeri için 400 bin TL ye varan hibe ve kredi verilecek: Resmi Gazete de!

KREDİ VE HİBE İLE İLGİLİ AYRINTILAR 

Başvurusu uygun bulunan hak sahipleriyle kredi sözleşmesi ve ödeme planı imzalanacağı aktarılan kararda, kredinin yüzde 10'u peşin geri kalanı ise 29 Haziran 2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanuna tabi olan yapılarda yapı denetim sistemindeki inşaat ilerleme seviyesi, diğer yapılarda ilgili idarelerce yerinde yapılacak inceleme esas alınarak; su basmanı seviyesinde, taşıyıcı sistemin bitiminde ve inşaat bitiminde olmak üzere, Bakanlıkça 3 eşit taksitle yapıdaki hak sahipleri adına hak sahiplerinin anlaştığı müteahhidin bankada açılan vadesiz hesabına ödenmek üzere yollanan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl müdürlükleri, hazine adına taşınmaz üzerinde birinci derece ve birinci sıra veya serbest dereceden istifade hakkı ile diğer derecelerden olacak şekilde kredi tutarının iki katı kadar ipotek tesis edeceğine dikkat çekildi.

Hak sahiplerinin kredi geri ödemelerinin Bakanlıkça takip edileceği bilgisine yer verilen karara göre, hak sahiplerine konut için 750 bin, ahır bulunan konut için 1 milyon ve işyeri için de 400 bin TL olarak 2 sene ödemesiz olacak şekilde, toplam azami 10 yıl vadeli ve faizsiz olarak en fazla üç bağımsız bölüm için kredi kullandırılacağı açıklandı. 

Altın atağa geçti! Fiyatlar adeta fırladı! Elinde avucunda 1 gramı bile olan acil baksın! 6 Ekim Cuma altın fiyatları

İstanbul’da bir öğrencinin aylık masrafı asgari ücreti geçti

En düşük emekli maaşı 10 bin 301 TL! SSK, BağKur emeklilerine Ocak 2024 şoku! 2008 öncesi ve sonrası, BağKur esnaf maaşı


Geri Dön