29 / 04 / 2024

İstanbul’da bir öğrencinin aylık masrafı asgari ücreti geçti

İstanbul’da bir öğrencinin aylık masrafı asgari ücreti geçti

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), Öğrenci Yaşam Maliyeti Araştırması’nın sonuçlarını bildirdi. Buna göre İstanbul'da yaşayan bir öğrencinin maliyeti 12 bin 500 TL’yi geçti. Eylül 2023 değerlendirmelerine göre, İstanbul’da yaşayan bir üniversite öğrencisinin aylık ve yıllık masrafı araştırıldı.



Dunya.com'da yer alan habere göre; yapılan hesaplamanın, öğrencilik durumuna göre yaşam maliyetini oluşturan unsurlar olarak görülen market, barınma ve dışarıdan yemek harcamaları, fatura ödemeleri, kültür sanat, kırtasiye, ulaşım harcamaları, kişisel bakım gibi temel ihtiyaç harcama kalemlerine yönelik birincil ve ikincil veriler üzerinden yapıldığı bildirildi.

Açıklamada İPA, “Barınma, büyük şehirlerde öğrenci olanların en büyük gider ihtiyacı olmakla beraber yükseköğretim gören gençlerin pek çok ihtiyacı artan enflasyon oranları ile birlikte daha maliyetli hale gelmiştir” diye belirtti.

İPA’nın Öğrenci Yaşam Maliyeti Araştırması’na göre; özel yurtta kalan bir üniversite öğrencisinin yaşam maliyeti sadece bir sene içerisinde 2 kata yakın artış gösterdi. Üç kişilik bir evdeyse bir öğrencinin aylık maliyeti bir yıl içerisinde yüzde 134’lük artışla 5 bin 357 TL’den asgari ücretin de üstüne çıkarak 12 bin 535 TL’ye çıktı.

 İstanbul’da bir öğrencinin aylık masrafı asgari ücreti geçti

ÖZEL YURTTA KALAN ÖĞRENCİNİN İHTİYACI EN AZ 10 BİN 360 TL

İPA’nın Öğrenci Yaşam Maliyeti Araştırmasında; 2022-2023 eğitim öğretim döneminde özel yurtta kalan bir öğrencinin barınma harcaması aylık 3 bin 300 TL iken, bu sayı bu dönemde 10 bin 360 TL'ye yükseldi. İki kişiyle birlikte kiralık evde oturan bir öğrencinin barınma harcaması ise geçen yıl bin 900 TL iken bu yıl 6 bin 250 TL'ye kadar çıktı. Öte yandan aylık en yüksek kalem olan market harcaması geçen yıl 550 TL olan yurtta kalan bir öğrencinin bu yılki market ve dışarıdan yemek harcaması 2 bin 287 TL'ye kadar yükseldi. Bu kaleme geçen yıl bin 780 TL ayıran evde kalan bir öğrenci ise bu yıl 3 bin 797 TL ayırmak zorunda.

Burs almak isteyenlere müjde! Kızılay’dan ön lisans ve lisans burs atağı geldi! Kızılay burs ücreti ne kadar?

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan  'ortak sınav' açıklaması! Artık sınavlar bu şekilde olacak! İşte yeni sınav sistemi


Geri Dön