06 / 05 / 2024

Destek Patent Konya’nın 10 yıllık markalaşma analizini yaptı!

Destek Patent Konya’nın 10 yıllık markalaşma analizini yaptı!

Türkiye’nin lider patent ve marka tescil firması Destek Patent, tarım ve endüstri alanında önde gelen illerimizden Konya’nın markalaşma ve tescil alanında son 10 yılda geldiği noktayı kapsamlı bir analizle değerlendirdi.



İmalat alanında gıda sektörü, hizmet alanında reklam ve satış marka tescilinde Konya’nın lider sektörleri oldu. Destek Patent’in raporunda Konya’nın ihracat alanında da yıllar içinde önemli bir artış gerçekleştirdiği belirtildi.

Türkiye’de 30 yıldır patent ve marka tescil danışmanlık hizmeti veren Destek Patent’in Konya şubesi, bölgede son 10 yılda gerçekleşen tescil başvurularının kapsamlı bir analizini gerçekleştirdi. 34’ü ürün ve emtialar, 11’i hizmet sektörü olmak üzere toplam 45 alandaki tescil başvurularının değerlendirildiği analizde önemli bulgulara ulaşıldı.

İmalat sektörünü kapsayan ilk 34 kategoride Konya ilinde 10 yılda toplam 27 bin 259 marka tescil edilirken, hizmet sektörüne ait kategorilerde tescil sayısı 9 bin 999 adet oldu. Raporda, hizmet sektöründe markaların tescillenmesinin gereksiz görülmesi bu sektördeki sayının düşük olmasının nedeni olarak gösterildi. Bununla birlikte son yıllarda hizmet sektöründeki tescil sayılarının da artış eğilimine girdiği belirtildi.

İmalatta gıda, hizmette satış sektörü lider

2003-2013 yılları arasını kapsayan analize göre Konya ilinde imalat sektörü kapsamında en çok tescil başvurusu 10.858 adetle gıda  sektöründe gerçekleştirildi. Gıda sektörünün diğer sektörlere göre daha gelişmiş ve yaygın olmasının, tescil başvurularının yüksek olmasında etkili olduğu belirtildi. Değirmen ve tarım makineleri kategorisi de 2.126 adetle yüksek tescil başvurusu yapılan alanlar arasında yer aldı. Tarım ilaçları ve gübre imalatçılarının satışa sundukları farklı ürünlere tescil almaları bu iki kategoriyi de imalat sektöründe öne çıkardı. Otomotiv yedek parça imalatı, metal imalatı, tekstil ve giyim sektörü de son 10 yılda markalaşmanın öne çıktığı alanlar olarak kaydedildi.

Bunlarla birlikte ekonomisi tarıma, özellikle buğday tarımına dayanan Konya ilinde tarım, hayvancılık ve bahçecilik ürünlerinin imalatına ilişkin kategorideki tescil başvurularının beklentinin altında kaldığı gözlendi.

11 farklı alandaki başvuruların değerlendirildiği hizmet sektöründe ise 4 bin 260 başvuruyla liderliği reklam ve satış sektörü kaptı. Bunu bin 128 başvuru ile inşaat sektörü ve bin 84 başvuru ile restoran, otel ve konaklama hizmetleri takip etti. Satış sektöründeki artışın sebepleri arasında Türk Patent Enstitüsü’nün 2011’de yaptığı düzenleme sonrasında, bu sektörde faaliyet gösteren kişi ve kurumların, markalarının farklı tüzel veya gerçek kişiler tarafından tescil edilmesini engellemeye yönelik başvuruları gösterildi.

 

Konya ihracatını markalaşmayla artırıyor

Destek Patent Konya şubesinin, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine de yer verdiği analizinde, Konya’nın yıllar içinde ihracatını en çok artıran iller arasına girdiği kaydedildi. TİM’in verilerine göre Konya’nın toplam ihracatı 2013 yılında 1 milyon 386 bin 522 dolar olarak gerçekleşti.

Konya’nın imalat ve ihracat hacmiyle Türkiye’nin lokomotif illerinden biri olduğunun altını çizen Destek Patent Anadolu Bölge Koordinatörü Hasan Ataseven, “Yurtiçi tescillerinin yanı sıra yurtdışında da markalaşmak, firmalarımızın ve mevcut bölgesel markalarımızın uzun vadeli çıkarları açısından fazlasıyla önemlidir ve planlı yatırım hedefleri arasında öncelikli olmalıdır” dedi ve Konya ilinin ihracatındaki artışta markalaşmanın önemine dikkat çekti.

 



Geri Dön