04 / 05 / 2024

Devlet fabrikalar açıp kiraya verecek!

Devlet fabrikalar açıp kiraya verecek!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Akdeniz, Ege - Marmara ve Karadeniz'e 3 büyük üretim - yatırım bölgesi kurulacağını söyledi. Bu bölgelerde sanayici binaya para bağlamayacak. Fabrikayı devlet yapacak, sanayici kira ödeyecek" dedi.



B ilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri .Işık, içten yanmalı motor üretiminde Türkiye'nin artık treni kaçırdığını belirtirken, bunun yerine elektrikli otomobilde yoğunlaşılacağını söyledi. Teşvik mekanizmasının yüksek teknolojili ürünler yönüyle değiştirileceğini kaydeden Işık, hangi ile yapılırsa yapılsın yüksek teknolojili tüm yatırımların 5'inci bölge kapsamında destekleneceğini anlattı. 


YERLİ OTOMOBİL KONUSU

 İçten yanmalı motorlarda treni kaçırdık. Sektörde çok büyük rekabet var. Hyundai fabrikasını gezdim, yıllık 1 milyon 700 bin araç üretiyor. Bu ölçeğe ulaşmak ve verimliliği yakalamak kolay değil. Sektörde dönüşüm başladı ve 8-10 sene içinde çok şeyin değişeceği öngörülüyor. Burada elektrikli araç gibi bir fırsat penceresi var ve biz bunu yakalamalıyız. Aksi takdirde mutlaka trenin son vagonuna bineceğim diye lokomotife kadar her vagondan yürüyerek geçmenin mantığı yok. Fırsat penceresini yakalamamız lazım. 


FİNANSMANA ERİŞİM

 Yatırımda finansmana erişimin kolaylaştırılması konusunda bir çalışma var mı? En önemli sorun, finansmana erişim. Faizler yüksek. Buna yönelik bazı çalışmalar yürütüyoruz. Sadece düşük faizli kredide değiliz. Bir Sanayi Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı üzerinde çalışıyoruz. Bazı firmalar var ki elinde sermayesi var. Ancak gidip arsa alıp binasını yapınca bu bitiyor, işletmeye para kalmıyor. Bankalardan yüksek faizle borçlanmak zorunda kalıyor. Uzun süredir devam eden bir çalışma var, diyoruz ki biz Hazine arazilerine, kamulaştırmayı yapalım. 


Gerekirse fabrikanın projesini, binayı biz yapalım, hazır olarak kiraya verelim. Bu da sermayesini binaya, arsaya bağlamasın, işletmeye ayırsın, makine, teçhizat ve sarf malzemesine ayırsın, bankaya muhtaç olmadan kazandığında kira ödesin. Belki uzun vadeli satış düşünülebilir. 


3 BÖLGEDE ÜRETİM ALANLARI 

Türkiye'de en az üç bölgede çok büyük üretim alanları çalışması yapıyoruz. Bu alanlarda Türkiye'nin cari açığına derman olacak üretimlerin yapılmasına çalışıyoruz. Büyük üretim alanları olacak, ihtisas OSB'leri var ama bundan çok daha büyük üretim alanları olacak. En az bin dönüm alan olacak, hatta 20 bin dönüme kadar büyük araziler üzerinde buna imkan sağlanacak. Bu konuda, Akdeniz, Ege-Marmara birde Karadeniz Bölgesi ön plana çıkabilir,


Dünya


Geri Dön