Devlet kira sertifası çıkararak yatırım enstrümanına dönüştürecek!
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2012 yılında devletin çıkaracağı kira sertifikalarının yeni bir piyasa enstrümanı olarak devreye girmesini istediklerin dilegetirdi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2012 yılında devletin çıkaracağı kira sertifikalarının yeni bir piyasa enstrümanı olarak devreye girmesini, bununla ilgili yasal düzenleme ve arkadan ilk uygulamaların bu yıl içinde gerçekleşmesini hedeflediklerini bildirdi.
Babacan, Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) kuruluşunun 30. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen "Finansal Piyasalarda Reform ve Düzenleme" başlıklı konferansın açılışında yaptığı konuşmada, önümüzdeki dönemde sermaye piyasalarının yoğun bir gündemi olacağını söyledi.
2009 yılında SPK ve İMKB ile yapılan toplantılarda mutlaka halka açık şirket sayısının artması, sermaye piyasalarının ekonominin hızına mutlaka yetişmesi gerektiğini ifade ettiklerini anımsatan Babacan, aslında bunun belli ölçüde gerçekleştiğini kaydetti.
2010 yılında 22 tane, 2011 yılında da 27 tane şirketin ilk defa halka arz edildiğini hatırlatan Babacan, "Tabii bir süre atalet döneminden sonra bu 2 yıldaki hamle fena değil. Ancak daha yoğun bir gayret, yeni bir yapısal düzenleme ve bizim 2023 hedeflerimizle uyumlu bir sermaye piyasası Türkiye’de görmek istiyoruz" diye konuştu.
"(Yasa çıkınca her şey bitiyor) gibi algılanmamalı"
Türkiye’nin 2023 yılına gelindiğinde dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olması, aynı zamanda İstanbul’un da dünyanın en önde gelen 10 finans merkezinden biri olması hedeflerine işaret eden Babacan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu hedefler belki iddialı hedefler... Çoğu, belki bu hedefleri agresif hedefler olarak görüyor olabilir. Ama aynı zamanda ulaşılabilir ve gerçekçi hedefler olduğunu da çoğu görüştüğümüz çevrelerin teyit ettiğini rahatlıkla ifade edebilirim. Yani bir hayal değil. Çalışırsak, gayret gösterirsek bunlar ulaşılabilir hedefler. Tabii çalışırken, gayret gösterirken mutlaka öncelikle yasal altyapımızı hızlı bir şekilde düzeltmemiz gerekiyor. Uluslararası uygulamalarla uyumlu, hatta uluslararası varsa hatalar onları da giderecek şekilde dünyayla uyumlu bir yasal altyapı... Ama bu her şey demek değil. Biz belki bu sene ilk 4-5 ayda bu yasalarla çok uğraşacağız. ’Bu yasa çıkınca her şey bitiyor’ gibi algılamamamız lazım. Bu, sadece işin başlangıcı ve olmazsa olmaz ilk adımı. Ondan sonra hep beraber koşturmamız gerekiyor. Bugün sermaye piyasalarımızın tüm aktörleri, aracı kurumları olsun, hatta bazı kurumsal yatırımcılar, onların birlikleri, dernekleri, İMKB, diğer borsalarımızın, SPK’nın koşturması gerekiyor. Hükümetin, Meclisin görevi bir bakıma o yasal altyapıyı
kurmak. Ama ondan sonra oyuncuların yürütmesi, herkesin koşması gerekecek."
"Start aşamasında devletin de içinde olacağı mekanizma"
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu yıl yasal düzenlemelerin yanı sıra yenilik olarak uygulamaya koyacakları üç önemli alan bulunduğunu, bu üç alandan birinin devletin çıkaracağı kira sertifikaları olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz yıl yapılan düzenlemelerle özel sektörün bono, tahvil ihracında dezavantajlı durumunu giderdiklerini, özel sektör tahvil ihraçlarının hızlı bir şekilde başladığını, devam ettiğini, ancak tahvil ihraçlarıyla aynı şartlarda, benzer mevzuat içinde özel sektörün kira sertifikası çıkarmasının önünü açtıklarını hatırlatan Babacan, şöyle devam etti:
"2012 yılında devletin çıkaracağı kira sertifikalarının yeni bir piyasa enstrümanı olarak devreye girmesini istiyoruz. Bununla ilgili yasal düzenleme ve arkadan ilk uygulamaların bu yıl içinde gerçekleşmesini hedefliyoruz. İkinci önemli konu, henüz halka açılma aşamasına gelmeyen firmalarımızın biraz dışarıyla, yatırımcılarla muhatap olmaya başlaması, kurumlaşması, şeffaflaşması amacıyla bir ilk aşama var. Bu da dünyada gittikçe yaygınlaşıyor. Bu, ilk aşamada melek yatırımcılarla yeni girişimleri buluşturan bir düzenleme... Bununla ilgili bazı bakanlıklarımızda hazırlıklar var. Ayrıca Hazine Müsteşarlığı, SPK’nın hazırlıkları var. Biz bu hazırlıklar biraz daha olgunlaştıktan sonra kurumlarımızı, bakanlıklarımızı bir araya getireceğiz ve bununla ilgili düzenlemelerimizi yapacağız. Belki devletin de ilk aşamada, ilk start verme aşamasında belli ölçülerde içinde olacağı bir mekanizmayı kurmuş olacağız."
AA