Devlete ait arazileri parsel parsel satmışlar!
3. köprü bağlantı yolları ile Kuzey Marmara Otoyolu'nun geçtiği bu bölgedeki Hazine, Orman Bakanlığı, resmi kurumlar, şirket ve şahıslara ait tapulu arazileri parsel parsel satmışlar. Konuyla ilgili 390 kişi hakkında dava açıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Ömerli Barajı'nın bulunduğu bölgenin imar planını askıya çıkarması üzerine büyük bir dolandırıcılık gün yüzüne çıktı. Hürriyet Gazetesi'nden Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre, Bölgede Hazine, Orman Bakanlığı, resmi kurumlar, şirket ve şahıslara ait tapulu araziler, noter satış sözleşmesi ile parsel parsel satıldı. söz konusu bölgeden 3. Boğaz Köprüsü bağlantı yolları ile Kuzey Marmara Otoyolu geçiyor.
İBB, Ballıca, Emirli, Kurna ve Kurtdoğmuş bölgesinde 1/5000 ölçekli nazım imar planını 13 Ekim 2017 tarihinde askıya çıkarmıştı. Planların askıya çıkması ile "tapusuz" dolandırıların foyası ortaya çıktı. Konuyla ilgili Anadolu 2. ve 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 390 kişi hakkında davalar açıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı’nın (İLKSAN) söz konusu bölgede 600 dönüm arazisi bulunuyor. İLKSAN, "Bu dolandırıcılığı durdurun, ilerde binlerce mağdur ortaya çıkar" diyerek savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Savcılık harekete geçmedi
Daha önce bu tarz olayların 2014 ve 2015 yıllarında da 3. havalimanının hayata geçirildiği bölgede yaşandığını ifade eden İLKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Yılmaz, konuya ilişkin olarak İstanbul Valiliği'nin 2015 yılının Ağustos ayında uyarı açıklamasında bulunduğunu hatırlattı. Yılmaz, "Benzer durum bu bölgede de oluyor. Şuana kadar bizim tespitimiz 600-700 kişiye bu yolla araziler satılmış. Eğer dur denilmezse ilerki süreçte binlerce kişi mağdur olacak, mağdur kitlesi oluşacak. Savcıların harekete geçmesi gerek. İlerde telafisi mümkün olmayan mağduriyetler oluşacak, yatırım yapma umuduyla dolandırıcılardan araziler alanlar paralarını kaybedecek" şeklinde konuştu.
Cennetten tapu satmak gibi
Mega projelerin bölgeden geçeceğinin açıklanmasının ardından arazi dolandırıcılığının boy gösterdiğini ifade eden İLKSAN Genel Müdür Yardımcısı Mintez Şimşek, "Göz göre göre insanlar dolandırılıyor, ‘cennetten tapu’ satmak gibi karşılığı olmayan arsalar satılıyor. Tapusu bizim olan arsayı dolandırıcılar başkasına satıyor. Uyarıcı levhalar koyduk, arazinin etrafını çitle çevirdik. Güvenlik görevlisi koyduk, ancak dolandırıcılar yinede boş durmuyor" dedi.