25 / 12 / 2024

Devletleştirme ve özelleştirme ne demek?

Devletleştirme ve özelleştirme ne demek?

Devletleştirme ve özelleştirme ne demek? sorularının açıklaması aşağıda detaylı bir şekilde anlatılıyor. Devletleştirme iktisadi kuruluşların devlet mülkiyetine geçmesi, özelleştirme ise kamu mülkiyetinde bulunan malların özel kuruma geçmesidir...




Devletleştirme ve özelleştirme ne demek?


Devletleştirme, kamu yararını gözeten durumlarda, kamu hizmeti niteliği taşıyan özel bir işletmenin kanun gereğince bütünüyle idareye geçirilmesini ifade ediyor. Bir başka deyişle devletleştirme ticari, sınai, ulaştırma gibi iktisadi kuruluşların devlet mülkiyetine geçirilmesi anlamına geliyor. Devletleştirmenin mümkün olabilmesi için, söz konusu kuruluşun daha önce özel teşebbüs elinde olması gerekiyor. 


Devletleştirme ve özelleştirme ne demek?


Özelleştirme, genel bir ifade ile; kamu mülkünde, yönetiminde, kullanım tasarrufunda ya da hukukunda olan bir mal, hizmet ve sanayinin çeşitli amaçlar adına, özel kişiye ya da kuruluşlara devredilmesi, kamu tarafından o hizmetten uzaklaşılması ya da satılması anlamına geliyor.


Tanımdan da anlaşılacağı üzere; özelleştirme, KİT’ler diye ifade edilen Kamu İktisadi Teşekkülleri için söz konusudur. Bu teşekküllerin özelleştirilmesinden güdülen amaç da şöyle ifade ediliyor:


- Kamu sektörü borçlanma ihtiyacını azaltmak sureti ile para arzını kontrol altında tutmak ve böylece enflasyon oranını düşürmek.


- KİT’lerin tekel statülerini kaldırmak ve serbest rekabet ortamında faaliyet göstermelerini sağlamak sureti ile ekonomik rekabet ve verimliliği arttırmak.


- Halkın daha büyük bir kesiminin tasarruflarını hisse senetlerine yönelterek, sermaye mülkiyetini yaygınlaştırmak.


- Borçlanma ve vergi gelirlerine alternatif olabilecek yeni bir gelir kaynağı oluşturmak.



Kamulaştırma davalarında bedel tespit esasları!
Devletleştirme nasıl yapılır?
Devletleştirme ve kamulaştırma arasındaki fark!



 Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön