25 / 12 / 2024

Devletleştirme ve özelleştirme!

Devletleştirme ve özelleştirme!

Devletleştirme ve özelleştirme ile ilgili bilgi T.C Anayasası' nın 47. maddesinde belirtiliyor. Bu madde ile kamu hizmeti niteliği taşıyan özel teşebbüsler, kamu yararının zorunlu kıldığı hallerde devletleştirilebilir kararı bulunuyor...




Devletleştirme ve özelleştirme!


Devletleştirme ve özelleştirme ile ilgili T.C Anayasası'nın 47. maddesinde belirlenmiş hükümler bulunuyor. Bu hükümlerle ilgili resmi bilgi şu şekilde ifade ediliyor:


Devletleştirme ve özelleştirme!

- Kamu hizmeti niteliği taşıyan özel teşebbüsler, kamu yararının zorunlu kıldığı hallerde devletleştirilebilir.


- Devletleştirme gerçek karşılığı üzerinden yapılır. Gerçek karşılığın hesaplanma tarzı ve usulleri kanunla düzenlenir.


- Devletin, kamu iktisadî teşebbüslerinin ve diğer kamu tüzelkişilerinin mülkiyetinde bulunan işletme ve varlıkların özelleştirilmesine ilişkin esas ve usuller kanunla gösterilir.


- Devlet, kamu iktisadî teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişileri tarafından yürütülen yatırım ve hizmetlerden hangilerinin özel hukuk sözleşmeleri ile gerçek veya tüzelkişilere yaptırılabileceği veya devredilebileceği kanunla belirlenir.


Devletleştirme nedir?

Kamu yararını gözeten durumlarda, kamu hizmeti niteliği taşıyan özel bir işletmenin kanun gereğince bütünüyle idareye geçirilmesini ifade ediyor. Bir başka deyişle devletleştirme ticari, sınai, ulaştırma gibi iktisadi kuruluşların devlet mülkiyetine geçirilmesi anlamına geliyor.


Özelleştirme nedir?

Milli ekonomi içerisinde, kamunun rolünün asgariye indirilmesi veya tamamen kaldırılmasıdır. Millileştirmenin tam tersidir. Bu anlamıyla özelleştirme sadece kamu kuruluşlarının elden çıkarılması değil, piyasanın tam anlamıyla serbest piyasa koşullarına uygun hale getirilmesi, devletin elini ekonomiden neredeyse tamamen çekmesidir. Dar anlamı ile ise, özelleştirme; sadece kamu iktisadi teşekküllerin mülkiyet ve yönetiminin özel sektöre devredilmesi anlamına gelir. Bu tür özelleştirmeden bahsedilebilmesi için mülkiyet devri şarttır. KİT’lerin en az %51’lik hissesinin özel sektöre devredilmesi gerekir.



Kamulaştırma şerhi!
Acele kamulaştırma kararı nedir?
Devletleştirme ne demek?
Devletleştirme nasıl yapılır?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön