Devremülk genel kurul!
Devremülk genel kurul u, her yıl ocak ayında yöneticinin tayin edeceği yer ve tarihte, toplantı tarihinden en az yedi gün önce yönetici tarafından yapılacak yazılı çağrı üzerine olağan toplanıyor...
Devremülke konu olan gayrimenkul, kanunların emredici hükümleriyle beraber, sözleşmelerde belirtilen hükümler gereğince, devre mülk hakkı sahipleri tarafından devremülk genel kurulu nca yönetiliyor. Devremülkün yönetim tarzı da bu toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda belirleniyor.
Devremülk genel kurul u, her yıl ocak ayında yöneticinin tayin edeceği yer ve tarihte, toplantı tarihinden en az yedi gün önce yönetici tarafından yapılacak yazılı çağrı üzerine olağan toplanıyor. Önemli bir sebebin çıkması halinde yönetici, denetçi veya dönem süresinin yarısına sahip olanların çağrısı üzerine, olağanüstü de toplanabiliyor. Devremülk genel kurul, devre mülk dönemi ile müşterek mülkiyet payı sahiplerinin çoğunluğuyla toplanıyor ve gelenlerin çoğunluğuyla karar alınıyor.
İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa, ikinci toplantı, dönem süresinin üçte birine sahip olanlardan daha az olmamak şartıyla, katılımcılarla yapılıyor. Toplantı gündemi yönetici ve toplantıya katılanlar tarafından belirleniyor. Maliklerden en yaşlı olanı toplantıya başkanlık ediyor.
Devremülk nasıl yönetilir?
Devre mülk hakkı sahipleri, yılın her ………… günü ve küsürü bir dönem kabul edilerek, arsa payına bakılmaksızın her dönem için bir oy kullanıyorlar. Ancak bir kişinin bizzat kullanacağı oy sayısı altıdan fazla olamıyor. Bir döneme birden fazla kişi sahipse, içlerinden biri oy kullanabiliyor.
Bütün devremülk hakkı sahiplerinin dönem süreleri eşit ise her biri bir oy kullanıyor. Alınan kararlar bir deftere yazılarak orada bulunanlar tarafından imzalanıyor. Ayrıca gelir ve giderler için yönetici tarafından bir işletme defteri tutuluyor.
Bütün hak sahipleriyle, onların yerine anayapı ve ortak yerlerden herhangi bir sebeple yararlananlar, devremülk genel kurul kararlarına uymaya mecburdurlar. Kararlara razı olmayanların, Kat Mülkiyeti Kanunu ve genel hükümler uyarınca Sulh Mahkemesine başvurma hakları bulunuyor.
Devremülk dezavantajları!
Devremülkün tahliyesi!
Devremülkün anlamı!
Devremülk sözleşmesinden cayma hakkı!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com