01 / 05 / 2024

Dikkat! Doları tahtından edecek gelişme...

Dikkat! Doları tahtından edecek gelişme...

Bu gelişme ABD dolarını tahtından edebilir.. Dolara alternatif bulmak için harekete geçildi. İşte son gelişmeler...



Küresel finans sisteminde ABD Doları'na alternatif bulmak için harekete geçen BRICS bloğunun genişlemesi doları tahtından edip edemeyeceği konuşuluyor. İşte detaylar...

ABD Doları'na alternatif arayışlarına öncülük eden BRICS bloğunun genişlemesi, doların uluslararası hakimiyetini sarsabilir mi? BNY Mellon'a göre, BRICS'in genişlemesi dahi olsa, doların küresel rezerv para birimi statüsünü yakın zamanda kaybetmesi pek olası görünmüyor.

Dolara alternatif arayışları sürüyor ama…


BNY Mellon, müşterilerine gönderdiği bir notta, gelişmekte olan BRICS ülkeleri grubunun genişlemesinin, doların dünya ekonomisindeki hakimiyetini sorgulamak anlamına gelebileceğini, ancak doların küresel rezerv para birimi statüsünü yakın gelecekte kaybetmesinin pek muhtemel olmadığını belirtti.

BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika), son zamanlarda İran ve Arjantin'in yanı sıra Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Etiyopya ve Mısır'ı da davet ederek genişlemeye gitti.

BNY Mellon'ın raporunda, BRICS'in amaçlarından birinin doların alternatifini bulmak olduğu vurgulandı. Raporda, İran, BAE, Mısır ve Suudi Arabistan'ın katılımının bu yeni gruba enerji ihracatı, özellikle de petrolde, büyük bir güç kazandırabileceği ve yeni gruptan altın ve petrol destekli bir emtia sepetinin ortaya çıkabileceği öne sürüldü.

BRICS dünyanın maden deposu gibi

Ayrıca, genişletilmiş bir BRICS bloğunun dünya çapında önemli madenlerin büyük bir bölümünü elinde bulunduracağı belirtildi, bu da manganezin yüzde 75'ini, grafitin yüzde 50'sini, nikelin yüzde 28'ini ve bakırın yüzde 10'unu içerirken, Suudi Arabistan, BAE ve İran'ın eklenmesi ise dünya petrol arzının yüzde 42'sini temsil edecek.

BNY Mellon ekonomistleri, raporlarını "Önümüzdeki on yılda doların kullanımının en önemli faktörünün teknoloji olduğuna inanıyoruz, özellikle üst düzey bilgisayar çipleri" şeklinde tamamladılar.

Doğal gazda zamsız faturasız dönem! Rakam 13 milyar TL'ye ulaştı

Son dakika AFAD duyurdu: Malatya'da bir deprem daha oldu

Rakamlar değişti! Yapı kredi bugün duyurdu! Emekli promosyonunda çılgın rakam


 


Geri Dön