Dikkat! Uzman isim kırılma ihtimali olan fayları tek tek açıkladı: Deprem riskine karşı uyardı
Malatya'da büyüklüğü 4'ün üzerindeki depremlerden sonra gözler bölgeye çevrildi. Prof. Dr. Süleyman Pampal, olabilecek yeni depremlerle ilgili uyarılarda bulundu ve kırılma ihtimali olan fayları açıkladı. İşte detaylar...
Malatya'da son zamanlarda meydana gelen 4 ve üzeri büyüklükteki depremlerin ardından bölgedeki durum yakından takip ediliyor. Konunun uzmanlarından Prof. Dr. Süleyman Pampal, gelen depremlerin artçı depremler olduğunu belirtti ve bölgede daha fazla kırılma ihtimali olan fay hatlarına dikkat çekti.
Prof. Dr. Pampal, Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada, Malatya'da yaşanan depremlerin mevcut büyük depremin artçıları olduğunu vurguladı. Pampal, şu ifadeleri kullandı:
"Bunlar net olarak artçı depremlerdir. Zaten 6 Şubat'taki büyük depremde yüzeyde kırıklar tespit edildi. Bu depremler artçıdır, yeni bir fayın kırılması veya daha büyük bir depremin oluşması söz konusu değil. Göksun civarında özellikle batıda yoğun artçılar yaşandı ve o dönemde 'Adana-Savrun Fayı kırılacak' spekülasyonları yapıldı. Ancak bu tür bir durum söz konusu değil. Bölgede batıya doğru taze kırıklar mevcut. Bu da büyük depremle beraber gelen artçılardır."
"Kırılmaya yüz tutmuş başka faylar var"
Malatya'nın deprem riski taşıyıp taşımadığına yönelik soruları cevaplandıran Prof. Dr. Pampal, bölgede diğer fay hatlarının varlığına dikkat çekti. Ayrıca Türkiye'de binlerce fay hattının varlığının göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı ve bölgedeki durumu şu şekilde anlattı:
"Malatya çevresinde bu depremlerden daha büyük kırılma ihtimali olan başka faylar mevcut. Sol yanal atımlı Malatya Fayı da bu fayların batısında kuzeye uzanıyor ve kırılma riski taşıyor. Ayrıca Ovacık Fayı ve bölgedeki Erzincan ve Karlıova arasında bulunan başka faylar da yıkıcı depremlere neden olabilir. Yedisu Fayı da Elâzığ, Malatya ve Bingöl gibi bölgeleri etkileyebilir. Bu fay da tekrarlanma süresini doldurmuş durumda ve sismik açıdan aktif bir faydır."
"Çelikhan'dan Karlıova'ya kadar olan Bingöl bölgesinin kuzey ve güneyinde Doğu Anadolu Fayı üzerinde kırılmamış faylar var. Bu bölgelerde daha fazla benzer olayların yaşanma olasılığı yüksek. Ne yazık ki, bu bölgeler olumsuz bir konumda bulunuyor. Malatya özelinde yaklaşık 35 bin hasarlı binanın olduğunu belirtmek gerek. 6 Şubat'tan bu yana sadece bu binaların yüzde 10'u yıkıldı veya güçlendirildi. Şehrin yapı stoku kötü durumda. Büyük depremler kaçınılmaz bir gerçek. Tek dileğimiz, bize gerekli hazırlık süresini tanıması."
Son dakika Kandilli Rasathanesi duyurdu: Hatay'da deprem oldu
Faizsiz evlilik kredisi ne zaman verilecek? İşte başvuruya dair bilinmesi gereken tüm detaylar...
Minibüs zammı ne zaman uygulanacak?