17 / 05 / 2024

DİSK başkanı Çerkezoğlu'ndan asgari ücret çağrısı! En az 13 bin 200 lira olmalı demişti, şimdi de bunu açıkladı!

DİSK başkanı Çerkezoğlu'ndan asgari ücret çağrısı! En az 13 bin 200 lira olmalı demişti, şimdi de bunu açıkladı!

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye'deki yüksek enflasyonun asgari ücreti etkilediğini belirterek gerçek enflasyona göre adil bir ücret talep etti. İşte ayrıntılar...



Çerkezoğlu, Çerkezoğlu, "Asgari ücretin mutlaka işçinin ailesiyle birlikte yaşayabileceği bir ücret olarak hesaplanması lazım. Hala çünkü Türkiye'de tek bir işçi üzerinden hesaplanıyor. Bütün uluslararası belgelere aykırı bir biçimde..." dedi. Şu anda Türkiye'de asgari ücretin 4 kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması olan açlık sınırının altında olduğunu ve yoksulluk sınırının da oldukça yüksek seviyelere çıktığını ifade etti.

 DİSK başkanı Çerkezoğlu ndan asgari ücret çağrısı! En az 13 bin 200 lira olmalı demişti, şimdi de bunu açıkladı!

DİSK Genel Başkanı, asgari ücretin sembolik bir ücret olmaktan çıkarılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Önemli olan, Türkiye'nin bir asgari ücretliler toplumu olmaktan kurtarılmasıdır, yani bizim asgari ücreti konu olmaktan çıkarmamız lazım, deyim yerindeyse. Çünkü gerçekten dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok, sembolik bir ücret olması gereken. Mesela AB ülkelerinde asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 4 düzeyindeyken, bizde çalışanların yarısından fazlası asgari ücretle çalışıyor. Üniversite mezunu gençlerimiz Cumhurbaşkanlığı rakamlarına göre, yarısı asgari ücretle işbaşı yapıyor. Dolayısıyla Türkiye'de asgari ücretin konu olmaktan çıkartılması, asgari ücretler toplumundan kurtulmamız lazım. Bunun yolu da sendikalaşmanın ve sendikal hakların kullanımının önündeki engellerin kaldırılmasıdır, yani asgari ücret değil toplu sözleşme. Tabi bu bir süreçle ilgili bir şeydir, ama çok daha hızlı yapılabilecek başka bir şey daha var ki, bizim yasalarımızda da olan, geçmişte çok kullanılmış olan ama şimdi hiç gündeme getirilmeyen bir teşkil mekanizması var. Yani biliyorsunuz Türkiye'de sendikalı oranı yüzde 12, gerçek anlamda toplu sözleşme kapsamı yüzde 7,5. Yani bir ülkede sendikalı işçi sayısı ne kadar azsa, toplu sözleşme oranı o kadar düşükse, o ülkede asgari ücretle çalışanların oranı artar. O nedenle özel sektörde özellikle yüzde 5'e kadar düşüyor toplu sözleşme oranı, yani özel sektörde her yüz için sadece 90, sadece 5'i toplu sözleşme kapsamında. Her bir işçinin 95 yılın sendikal hakları yok. Şimdi böyle bir ülkede teşmil mekanizması ile, yani imzalanan toplu iş sözleşmelerinin o iş kolundaki diğer işçilere de teşmil edilerek, yasadaki adı bu, yani onlara da uyarlanarak bir ücret politikası oluşturulabilir. Böylece asgari ücret gerçekten sembolik bir ücret haline gelebilir. Yapılması gereken de budur."

 DİSK başkanı Çerkezoğlu ndan asgari ücret çağrısı! En az 13 bin 200 lira olmalı demişti, şimdi de bunu açıkladı!

Çerkezoğlu, açıklamalarında asgari ücretin belirlenmesi konusunda gerçek verilerin ve belirli kriterlerin dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, milyonlarca işçi ve ailelerinin yoksulluğa ve ekonomik zorluklara mahkum edilmemesi için asgari ücretin gerçek enflasyona göre belirlenmesi ve adil bir şekilde yükseltilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sendikalaşma ve sendikal hakların önündeki engellerin kaldırılması ve toplu sözleşme oranlarının artırılması gerektiğini belirtti. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçilerin yaşam standartlarını iyileştirmek ve sosyal adaleti sağlamak için çaba harcamaya devam edeceklerini ifade etti.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, daha önce belirttikleri gibi Asgari Ücret'in en az 13.200 TL olması gerektiğini vurguladı. Çerkezoğlu son olarak, "Bugün de yine gerçekten çok yüksek enflasyonlu bir dönemdeyiz. Yaşadığımız tablo ortada. Çarşıya, pazara, manava gittiğimizde bunu görüyoruz. Dolayısıyla bugün özellikle açlık, yoksulluk sınırı rakamları dikkate alınarak, bir evde iki kişi çalıştığı zaman o eve bir yoksulluk geliri girmesini sağlayacak kadar bir rakam aralığınında olması gerekiyor. Net bir rakam söylemesem de özellikle altını çizmek isterim." dedi.

Asgari ücrette 500 dolar vaadi geri planda: Eski bakanın sözleri unutuldu mu? 
Asgari ücretlilere acı haber: Hükümetin '500 Dolar' planı havada kaldı! Yeni ücret 10 Bin TL'nin altında sıkışabilir!
iPhone 14 Pro Max fiyatı ikiye katlandı: Asgari ücretlinin iPhone 14 Pro max almak için kaç saat çalışması gerekiyor?
Asgari ücretlinin Samsung Galaxy S23 Ultra alması için ne kadar çalışması gerek? Samsung Galaxy S23 Ultra, lüks mü?

Geri Dön