02 / 05 / 2024

Diyarbakır kent ormanı Jandarma Komutanlığı’na devrediliyor!

Diyarbakır kent ormanı Jandarma Komutanlığı’na devrediliyor!

AKP’nin, Hakkâri ile Şırnak’ı ve Cizre ile Silopi’yi taşıma kararının yanı sıra Diyarbakır’daki kent ormanının 290 hektarını ‘atış alanı, mühimmat deposu ve lojman’ olarak yapılmak üzere Jandarma Komutanlığı’na devrediyor.



AKP’nin, Hakkâri ile Şırnak’ı ve Cizre ile Silopi’yi taşıma kararının yanı sıra Diyarbakır’daki kent ormanının 290 hektarını ‘atış alanı, mühimmat deposu ve lojman’ olarak yapılmak üzere Jandarma Komutanlığı’na devrediyor. ’Yüksek kamu yararı’ gerekçesiyle yapıldığı iddia edilen devrin, ‘Halkın konforunu sağlayacağı’ iddia edildi.


HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir’in, Diyarbakır’ı ‘kışla kent’e dönüştürecek kararla ilgili soru önergesini Çevre ve Şehircilik Bakanı Güldemet Sarı yanıtladı. Pir, Diyarbakır’daki yerel yönetimlerin görüşü alınmadan Kent Ormanı’nın 1/100.000’lik imar planında değişikliğe gidilerek Büyükşehir Belediyesi tarafından daha önce ’Kent Ormanı’ olarak planlanan 650 hektarlık yeşil alandaki 290 hektarın İl Jandarma Komutanlığı’na tahsis edildiği iddialarının yanıtlanmasını istedi. Askeri alanların Diyarbakır’ın yüzde 10’una tekabül ettiğine dikkati çeken Pir, bakanlığın onayladığı planı yine bakanlığın aceleyle iptal edip araziyi askeriyeye devretmesinin nedenlerinin açıklanmasını istedi.


Belediyeye de sormadık

Bakan Sarı, alana ilişkin Çevre Düzeni Planı değişikliğinin Diyarbakır Valiliği’nin talebi üzerine gerçekleştirildiğini bildirerek, konu milli güvenlikle ilgili olduğu için de Büyükşehir Belediyesi’nin görüşünün alınmadığını belirtti. Belediyenin alanın ’büyük kentsel açık yeşil alan’ olarak planlı olmasını gerekçe göstererek tahsise karşı çıktığını kaydeden Bakan Sarı, “Kamu yararı gözetilerek plan onayı yapılmıştır’’ dedi. Bakan Sarı, tahsisi şu gerekçelerle savundu: “Askeri alan olarak ve yeni kentsel yeşil alan olarak ayrılan alanlara ilişkin plan üzerindeki incelemelerde mevcut durumda fiilen her iki alanın da aktif kentsel yeşil alan olarak kullanılmadığı, boş ve atıl bir durumda olduğu tespit edilmiştir. Diğer yandan Çevre Düzeni Planı değişikliği ile kentin ihtiyaç duyacağı yeşil alan miktarında azalmaya neden olunmaması amacıyla da kentlinin erişiminde sorun oluşturmayacak konumda yeni bir kentsel yeşil alan da ayrılmıştır.’’


Kamu yararı

Alanın askeriyeye tahsisinin halkın konforunun en temel ve en asgari ilkesi olan bireylerin güvenlik ihtiyacının karşılanmasını amaçladığını savunan Bakan Sarı, “Çevre planı değişikliği yüksek düzeyde kamu yararı içermektedir. Diğer yandan yeni kentsel yeşil alan olarak ayrılan alanın kısmen Yer altı Su Kaynakları Koruma Alanı sınırları içerisinde kalması kısmen de bu alan için tampon niteliği taşıyacak bir konuma sahip olması Diyarbakır’ın yer altı su kaynaklarının da korunması açısından taşıdığı önem ile yine yüksek düzeyde kamu yararı içermektedir” görüşünü ile sürdü. Bakan Sarı “Karar tüm askeri alanları kapsamamaktadır. Söz konusu çevre düzeni planı değişikliği ile düzenlenen alan, askeri amaçlı kullanılacak bir alandır” dedi.


BirGün


Geri Dön