06 / 05 / 2024

Diyarbakır'daki 558 milyon TL'lik 116 tesis açıldı!

Diyarbakır'daki 558 milyon TL'lik 116 tesis açıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, 116 projenin açılışını yapmak üzere bugün öğle saatlerinde Diyarbakır'a geldi. Diyarbakır'da geniş güvenlik önlemleri alındı.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, 116 projenin açılışını yapmak üzere bugün öğle saatlerinde Diyarbakır'a geldi. Yaklaşık bir haftadır birçok yerinde uygulama noktalarının oluşturulduğu ve son iki gün içerisinde 42 terör şüphelisinin gözaltına alındığı kentte, sabah saatlerinden itibaren güvenlik tedbirleri arttırıldı. 5 bin 600 polisin görev yaptığı Diyarbakır'a, takviye olarak 2 bin 600 polisin daha gönderildiği öğrenildi. Cumhurbaşkanı ve Başbakanın içerisinde bulunacağı konvoyun geçiş güzergahlarına 10'ar metre ara ile 2'şer polis yerleştirildi. Yine güzergahın yanı sıra kentin birçok noktasına da zırhlı araçlar ile polis ekipleri konuşlandırıldı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşma yapacağı valilik önüne çıkan birçok yol ise trafiğe kapatılırken, bazı yüksek binalara keskin nişancılar yerleştirildi. Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı'ndan kalkan helikopterler ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın akşam saatlerinde ziyaret etmesi beklenen, terör örgütü PKK'nın bomba yüklü kamyon patlatması sonucu 16 köylünün hayatını kaybettiği Dürümlü köyü kırsalında çalışma başlattı.


Öte yandan, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın ineceği Diyarbakır Havalimanı'ndan, konuşma yapacağı valilik önüne kadar olan güzergaha, üzerlerinde "Sayın Cumhurbaşkanımız UNESCO Dünya Kültür Mirası Surlar Şehri Diyarbakır'a Hoşgeldiniz", "Sayın Cumhurbaşkanımız Kadim Şehir Diyarbakır'a Hoşgeldiniz" yazılı pankartlar asıldı.


Açılış İstiklal Marşı ile başladı.


558 TRİLYON LİRALIK YATIRIM


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakırlıları selamlayarak konuşmasına başladı. Cumhurbaşkanı, "230 trilyon liralık bir yatırım olan Diyarbakır Havalimanı Terminal Binası'nın hayırlı olmasını diliyorum. Yıllık 5 milyon yolcu kapasiteli havalimanının ekonomiyi canlandıracağına inanıyorum. Diyarbakır'ı Ankara, İstanbul'a, dünyaya bir adım mesafesinde yakınlaştıran havalimanımızın terminal binasının hayırlı olmasını diliyorum. 6 körüğüyle farklı bir hizmet verecek. Bugün açılışını yapacağımız hizmetlerin bedeli 558 trilyon lirayı geçiyor. Diyarbakır değişim yaşıyor. Biz birleştirmek için varız. Bir olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, Türkiye olacağız" dedi.


DİYARBAKIR'A ULUSLARARASI HAVAALANI GELDİ


Açılışta konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Gününüz aydınlık, geleceğiniz mübarek olsun. Değerli Diyarbakırlılar biz Silvan ile, Diyarbakır ile, Türkiye ile, ay yıldızlı bayrağımızla gurur duyuyoruz. Bu bayrak şehitlerimizin kanıyla bu hale geldi. Bugün Diyarbakır ile kucaklaşmak için buradayız. Biliyorsunuz bundan sadece 10 gün önce buraya geldim. Dürümlü mezrasına gittim. Orada tonlarca patlayıcıyla 16 kardeşimizi kalleşçe katleden terör örgütünün o çirkin yüzünü bütün dünyaya göstermek için oradaydık. Şunu herkes iyi bilsin ve Diyarbakırlılar, milletimiz rahat olsun. Bu terör belasını Türkiye'nin gündeminden çıkarmaya azim ettik. Onun için buradayız. Şunu herkes iyi bilmelidir, ekmeğimizi böleriz ama Türkiye'yi böldürtmeyiz. Yolları böleriz ama ülkeyi böldürtmeyiz. Bugün Diyarbakır'da 600 trilyona varan eserlerin açılışını yapıyoruz. Bunlar içinde en büyüğü Diyarbakır Uluslararası Havaalanıdır. 270 trilyona mal olmuş ve Doğu'nun tek körüklü, köprülü uluslararası havaalanıdır. Artık Diyarbakır Havaalanı, uluslararası havaalanı oldu. Geçen ay Erbil ve Kıbrıs'a doğrudan seferler başladı. Önümüzdeki günlerde başka noktalara doğrudan seferler başlayacak. Böylece çukurlar kazanlar bu yaptıklarından bir kez daha pişman olacak. Yaptıklarımız, bununla sınırlı değil. Sayın Cumhurbaşkanım, Diyarbakır'a bugüne kadar son 14 yıl içinde sizin liderliğinizde yaptığımız hizmetlerin tutarı 25 katrilyondur. Helal hoş olsun. Burada birçok hizmeti vatandaşımızın ayağına getirdik. Bölünmüş yol 37 kilometreydi. 80 yılda. 14 yılda biz AK Parti iktidarı olarak Diyarbakır'a 350 km yol yaptık. 37 kilometreden 350 kilometreye. Diyarbakır'ı Mardin'e, Elazığ'a, Batman'a, Siirt'e, Şanlıurfa'ya bölünmüş yolla bağladık. Yolları böldük, milleti birleştirdik. Kardeş yaptık, gönüldaş yaptık. Ulaşımda değil, eğitimde Diyarbakır AK Parti iktidarıyla çok büyük ilerleme kaydetti. Selahattin Eyyübi Üniversitesi'ni kazandırdık. 10 bin 500 kapasiteli yüksek öğrenim yurdu açtık, öğrencilerimize sıcak bir yuva kurduk. İlköğretimde, ortaöğretimde 4 bin 660 sınıf yaptık" dedi.


"TERÖR BAŞARAMAYACAK"


Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:


Yapılan barajlarla sulama göletleriyle, Diyarbakır'da ikiyüz dört bin dönüm araziyi suya kavuşturduk. İçme suyu yoktu Diyarbakır'ın. Belediye başkanı su problemiyle, kanalizasyon problemiyle uğraşacak yerde terör örgütüne lojistik destek vererek sizin kaynaklarınızı onlara aktardı. Bunu biliyoruz. Bunun gereğini de yapacağız. Dişinizden, tırnağınızdan artırdığınız her kuruşun size hizmet olarak dönmesi için elimizden geleni yapacağız. Parayı terör örgütüne aktaranlardan bunun hesabını soracağız.  TOKİ  13 bin 400 konut yaptı. Hak sahiplerine kavuşturdu. Diyarbakır daha fazlasına layık. Başkaları fidan indiriyor, biz fidan dikiyoruz. Bunun hesabını soracağız. İşte tek vatan, işte tek millet, işte tek bayrak. Diyarbakır demek, kardeşlik demektir. Diyarbakır demek Türkiye demektir. Diyarbakır kardeşlik demektir. Silvan Barajı var. 7 milyarlık bir proje. Terör örgütü bu barajı yaptırmamak için elinden geleni yapıyor. Her türlü engeli çıkarıyor. Bu büyük millet bunlara pabuç bırakır mı? Silvan Barajı'nı da suyla buluşturacağız. Diyarbakır'ı berekete kavuşturacağız. 2,5 milyon dönüm arazi suyla buluşacak. Onlar biliyorlar ki Silvan Barajı demek Diyarbakır'ın zenginleşmesi demek. Onlar biliyor ki bölünmüş yol demek Diyarbakır'ın dünyayla buluşması demek. İster bomba yapın, ister sivil vatandaşlarımızı katledin. Başaramayacaksınız. Siz de başaramayacaksınız, siyasi uzantılarınız da başaramayacak. Bu millet kadim medeniyetten geliyor. Bu millet Malazgirt ovalarında kader birliği yapmış. Bir olmuş, beraber olmuş. Bundan sonra da beraber olacağız. Dost, düşman bunu böyle bilsin.


"KARDEŞLİĞİMİZ SONSUZA KADAR SÜRECEK"


Başbakan, Sur'daki terör saldırılarına dikkat çekerek, "Sur'un 6 mahallesini ne hale getirdiler. Bombalarla, çukurlarla kazarak tarihi eserlere zarar verdiler. 4 bin aileyi yerinden ettiler. Biz, milletin hizmetinde bir iktidar olarak hep "İnsanı yücelt ki devlet yücelsin" dedik. Yaraları sarıyoruz. Esnaflarımıza 3 trilyon ödedik. 6 ay daha ödeme yapacağız. 3 trilyon daha ödeyeceğiz. Esnaflarımızı mağdur etmeyeceğiz. Tarihimizden bize miras kalan Sur'un o tarihi yapılarını yeniden yapacağız. Sur'u yapmaya başlayınca hemen bir yalan kampanyası başlattılar. Efendim, Sur'u peşkeş çekeceklermiş. Teröre destek vereceğinize vatandaşı dinleyin. Terörün gece gündüz destekçisi olacağınıza masum halkın derdiyle dertlenin. Herşey gözünüzün önünde oluyor. Bunlar gelip geçecek. Bizim kardeşliğimiz sonsuza kadar devam edecek. Ülkemizin kardeşliğini de sağlayacağız. Dost düşman herkese ilan ediyoruz. Bizim yolumuz kardeşlik yoludur" dedi.


"DEVLETİMİZ DİYARBAKIR'A ÖNEM GÖSTERİYOR"


İlk konuşmayı Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy yaptı. 223 büyük yatırım bulunmakta. Aksoy, Proje bedeli ise 4 milyar 220 milyon lira. Bu yatırımlar devletimizin Diyarbakır'a verdiği önemin göstergesi" derken, "Terör olaylarına Diyarbakır halkı destek vermemiştir. Halkımız terör örgütü ile arasına mesafe koymuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız, verdiğiniz talimatlarla bu yatırımların gerçekleşmesini sağladığınız için şükranlarımızı sunuyoruz" şeklinde konuştu.




Yeni Şafak




Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım eleriyle birlikte Diyarbakır'a gitti. Diyarbakır'da toplu açılış törenine katılacak olan Cumhurbaşkanı ve Başbakan, bombalı saldırı düzenlenen Dürümlü'yü de ziyaret edecek..


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır'da vatandaşa hitap ediyor... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları...


Açılışını yaptığımız 230 trilyon liralık bir yatırım olan Dİyarbakır terminal binasın şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Diyarbakır Havalimanı bu yılın ilk 4 ayın 627 bin yolcuyu taşıdı. Diyarbakır'ı adeta dünyaya bir adım mesafesinde yaklaştırdı. Bugün diğer kurumlarızın yatırımları ile birlikte 558 trilyon lirayı geçen yatırımlarımız söz konusu.... Diyarbakır yeni bir dönüşüm yaşıyor.. Dedik ki biz bütünleştirmek için varız.


PKK SİLAH BIRAKMAYACAK, SİLAHLARI GÖMECEK


PKK terör örgütü Tanışık Köyü'nde vatandaşlarımızı katletti. Benim milletim ne diyor bu HDP'li vekiller benim verdiğim vergilerle bunlar maaş almasın istiyor. Dokunulmazlıklar kalktı. Şimdi yurt dışına kaçmaya başladı. Aynen Paralel Devlet Yapılanması ne ise bunlarda o... Kaçmayın neden kaçıyorsunuz. PKK silah bırakmayacak, gömecek... Bunlar bu işe alışık silahı bırakır sonra gelip alılar. Olmadı o zaman bu ülkeyi terketsinler.. Kardeşlerim Diyarbakırlı işadamlarımızın ilanları örnek teşkil ediyor. Bölge halkının bu şekilde açık tavır alması halinde örgüt biter... Masum insanları katleden bu örgüt bu milleri temsil edemez. Bu örgütle benim inançlı kürt kardeşimin bu örgütle işi olamaz...Masum insanları katleden bir örgüt bu toprakların bir parçası olamaz... Biz hayatımızın hiçbir döneminde hakikatlerle yüzleşmekten çekilmedik.


Binali Yıldırım Diyarbakır'da vatandaşlara hitap etti.. Başbakan sıfatı ile ilk kez Diyarbakır'a halka hitap eden Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından satır başları...



Sabah


Geri Dön