15 / 05 / 2024

Diyarbakır'ın toplam ihracatının yüzde 68'ini mermer oluşturuyor!

Diyarbakır'ın toplam ihracatının yüzde 68'ini mermer oluşturuyor!

Yılın 12 ayı ve 24 saat faal olan sektörümüz, 37 mermer ocağı, 26 modern mermer işleme tesisi (fabrika) ve buna bağlı olarak ilimizdeki uygulama atölyeleri ile birlikte yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlamaktadır...



Sektör firmaları, gerek ağır coğrafi koşullar gerekse sosyo-politik konumundan dolayı yaşanılan tüm zorluklara rağmen sektördeki faaliyetlerini sürdürüyor. İlimizde mermer sektöründeki faaliyetlerin başladığı günden bu yana Sand Wave, Diyarbakır bej (AmedianBeige), Koky, Sahara ve Orient Pink adı altında marka olan taşlarımız, blok olarak başDiyarbakır'ın toplam ihracatının yüzde 68'ini mermer oluşturuyor ta Çin; ebatlı olarak ise başta Ortadoğu ve Suudi Arabistan olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç edilmektedir. 


Yılın 12 ayı ve 24 saat faal olan sektörümüz, 37 mermer ocağı, 26 modern mermer işleme tesisi (fabrika) ve buna bağlı olarak ilimizdeki uygulama atölyeleri üe birlikte yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Yan sektörde ise yaklaşık 3 bin 500 kişi çalışmaktadır. İlimiz bazında yapılan ihracatın yüzde 65'lik kısmını mermer sektörü oluşturmaktadır. 


Modern makine ekipmanlarıyla donatılmış mermer işleme tesislerimiz ve önemli miktarda blok mermer üretimi yapan mermer ocakları, gerçekleştirdiği ihracat ve yarattığı istihdamla bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine ciddi bir katkı sağlamıştır. Sektörümüz oluşturduğu istihdam ve yarattığı iş olanaklarıyla kırsaldan -kente ve kentten- metropollere göçü kısmen de olsa engellemiştir. 


İhracat ağırlıklı çalışan firmalarımız ülkemiz genelinde üretim ve ihracat yapan en büyük firmalar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Firmalarımız, ilimiz kurumlar vergisi ve istihdamdada başı çekiyor. Firmalarımız gün geçtikçe yeni ocaklar bulup açmakta ve sektördeki yerini daha iyi konuma getirmek için çabalarını sürdürmektedir. Ancak 16 Haziran 2012 tarihli Başbakanlık Genelgesi'yle sıkıntılar yaşanmaya başlamıştır. 


Orman izinleri, yeni ruhsat alımları, ruhsat devirleri ve işletme izin alanlarının genişletilmesi gibi taleplerimiz genelgeden kaynaklı nedenlerle gecikmekte olup, sektöre ciddi tıkanıklıklar yaşatmaktadır. İzinlerin gecikmesinden dolayı büyük çaba ve emeklerle üretime kazandırdığımız işletmelerimizi, uzun süreç ve büyük maliyetlerle oluşturduğumuz pazarlarımızı kaybeder duruma geldik. Sektörün önünün açılması, daha iyi çalışabümesi ve eski canlılığını yakalayabilmesi için söz konusu genelgenin iptal edilmesi ve izinlerin eskiden olduğu gibi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlanması gerekmektedir. 

Bölgemizin bir diğer sıkıntısı ise nakliye sorunudur. Bölgemizdeki mermer üreticileri, inşaat sektörünün yoğun olduğu batı bölgelerine nakliye fiyatlarının yüksek oluşu nedeniyle mermer satamamaktadır. En yakın liman olan Mersin Limanı'na, nakliye bedeli olarak 55 dolara yakın bir maliyet söz konusudur. Oysa Diyarbakır-Mersin arası demiryolu hattının olması durumunda, bu maliyet yarıya inecektir. Bu durumda üreticimiz çok rahat bir şekilde ürününü batı pazarına yada yurt dışına satabüecek, rekabet gücünü arttrabilecektir. En çok ihracat yapılan ülkelerin başında gelen Irak'a yapüan ihracatı ise Habur Gümrük Kapısı'ndaki yoğunluk olumsuz etküemektedir. 


Irak hem ülkemiz hem de bölgemiz açısından önemli bir pazar. Fakat sınır kapısında yaşanan yığüma ve buna bağlı olarak araç giriş-çıkışmın aksaması nedeniyle zaman zaman bir aracın Irak'a gidiş gelişi 15 günü bulmaktadır. Bu durum beraberinde nakliye fiyatlarının yüzde 100 artmasına sebep olmaktadır. Habur Gümrük Kapısı'na ek olarak bir başka kapının açüması gerek üimiz gerek ülkemiz açısından ihracatımıza büyük katkı sağlayacaktır. 


Özellikle bölgemizi yakından ilgilendiren Habur Gümrük Kapısı'nda iyileştirmeye ihtiyaç var. Deniz yolu ile yaptığımız ihracatta ise limanlara ulaşımı kolaylaştıracak olan demiryolu hattının açılması, ilimizde lojistik köy kurulması, uluslararası uçuşa açık havaalanı ve Irak'a (Erbil) direk uçuşların yapılabilmesi, ihracatçıya navlun desteğinin sağlanması sektörümüze büyük katkı sağlayacaktır. Bütün bunların yanında bölgemizde barış ve huzur ortamının devamının sağlanması hem bölgemizin hem de ülkemizin ekonomik kalkınmasına büyük destek sağlayacaktır. 


Dünya Sektörel Ek


Geri Dön