Doğalgaz krizi bir başka kriz doğurdu: Tuvalet kağıdı kıtlığı kapıda!
Rusya doğalgaz arzını önümüzdeki aylarda azaltırsa, tuvalet kağıdı gibi temel ihtiyaç maddelerinde önemli bir kıtlıkla karşı karşıya kalınabilir
Rusya’nın Almanya’ya günlük gönderdiği doğalgaz miktarını 67 milyon metreküpten 33 milyon metreküpe düşürmesi ile Moskova’nın, Alman ekonomisini çökertmeyi hedeflediği konuşulmaya da başlandı. Kremlin’de Avrupa Birliği’nin lokomotif ülkesi Almanya ekonomisinde başlayacak durgunluğun geride kalan AB ülkelerine de yansıyarak ayrışmalara neden olacağı hesapları yapılıyor.
AVRUPA BÖYLE ÇIKIŞ ARIYOR
Rus doğalgazı konusunda yaşanan sıkıntı bazı önlemlerin alınmasını kaçınılmaz kılıyor.
Bazı ülkeler şimdiden adım atmaya başladı:
1- NÜKLEER VE KÖMÜR REVAÇTA: AB ülkeleri Rus doğalgazının kesilmesinin yaratacağı boşluğu doldurma çabasına girerken oluşan tablo özellikle nükleerden çıkışın yavaşlayabileceğini gösteriyor. Gerekmesi halinde petrol ve kömürün daha fazla kullanılması da gündemde.
2- FRANSA CEZA KESECEK: Fransa, tasarruf önlemlerini devreye sokmaya başladı. Gece 01:00-6:00 arasında elektrikli reklam panolarına yasak geliyor. Dükkânların klima ya da ısıtma sistemleri çalışırken kapılarını açık tutmaları da yasaklanacak. Yasaklara uymayanlara 750 Euro’ya (13 bin 560 TL) kadar ceza kesilebilecek.
3- KAMUDA TASARRUF: Tasarruf önlemleri çerçevesinde özellikle endüstri ve kamu sektörünün örnek olması hedefleniyor. Kamu binalarında ısıtmanın ortam ısısının 19 dereceye düşmesi, klimanın ise ancak ortam ısısının 26 dereceye ulaşması halinde kullanılması değerlendiriliyor. Kullanılmayan elektrikli aletlerin tamamen kapatılması, binaların gece ışıklandırılmaması da gündemde.
4- BİREYLERE DE GÖREV DÜŞÜYOR: Tasarruf önlemlerinin en son bireylere yansıtılması öngörülse de onlardan da beklentiler var. Konutlardaki ısının tasarruf mantığıyla ayarlanması bunların başında geliyor.
5- YAŞLILAR GÜNEYE GİTSİN: En ilginç tasarruf önerilerden biri geçtiğimiz aylarda Almanya’dan geldi. Seyahat Acentaları Derneği (VUSR) Başkanı Marija Linnhoff, Alman emeklilerin tüm soğuk ayları güney ülkelerinde geçirmesini önerdi.
Doğalgazı baskı unsuru olarak kullanan Rusya’nın kış aylarında belirgin düzeyde ya da tam kesintiye gitmesi durumunda zorda kalmamak için önlem almaya çalışan Avrupa Birliği ülkeleri, gönüllülük bazında yüzde 15’lik kesinti konusunda anlaştı. AB Komisyonu’nun önerisi muafiyetler ve sapmalarla sulandırılsa da Brüksel varılan uzlaşının Rusya’ya karşı “birlik mesajı” niteliğinde olduğu görüşünde. Bazı üye ülkelere tanınan muafiyetlerle 45 milyar metreküpe denk düşen tasarruf hedefine ulaşılıp ulaşılamayacağı şimdiden tartışma konusu oldu. Komisyonun önerdiği, gerekmesi halinde kesintinin zorunlu hale getirilmesini sağlayacak mekanizma da üye ülkelerin çıkarları gözetilerek zorlaştırıldı.
Editörün Notu: Bu haber 28 Temmuz 2022, saat 18.27'de yazıldı. An itibariyle dolar kuru 17 lira 92 kuruş, euro 18 lira 20 kuruş, altının gramı ise 998 lira 35 kuruş değerindedir.
Otomobil fiyatları uçmuşken iki otomobil devi de Türkiye'de üretime ara verdi!
Bu habere dikkat! Fed kararı önce bunları bilmeniz gerekiyor
Ünlü ekonomist Remzi Özdemir tarih verdi: Sıkı durun 40 TL olacak!