19 / 05 / 2024

'Dolar 6 TL olacak' sözlerinden sonra yatırımcılara dolar tavsiyesi

'Dolar 6 TL olacak' sözlerinden sonra yatırımcılara dolar tavsiyesi

Doların yüksek bantta seyretmesinin ardından dolara yatırım yapmayı düşünenler biraz çekingen davrandı. Ancak yatırım uzmanları, doların euroyu yakalama konusunda ısrarlı olduğunu dile getiriyor.



“En çok kredi dolar cinsinden belirlendiği için riskli varlıkları satarak borcunuzu kapatıyorsunuz. Dolar talebi artıyor. Dolar tüm paralara karşı güçleniyor. Dolar makul olduğu için riskten kaçan dolara sığınıyor. Şu anda Avrupa Merkez Bankası faiz konusunda çok istekli değil. Mecbur kalmadıkça yapmama ya da çok küçük adım atmaktan yana. Almanya ise daha sert adımlar atılması gerektiğini söylüyordu. Avrupa faiz yükselişinde daha yavaş adımlar atacak Amerika’ya göre. FED’in bu ay 0,75 faiz yükselteceği konuşuluyor. Avrupa ise yarım puan artırılmalı mı artırılmamalı mı bunu tartışıyor. Ukrayna savaşından sonra Avrupalı siyasiler Amerika’nın güdümüne girdi. Mutfakta ciddi bir yangın var enflasyon 20-40 yılın zirvesine çıktı. 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki en yüksek enflasyon söz konusu. Yaptırımlar can yakıyor, görüş ayrılıkları var. Avrupa’nın kafası çok karışık. Avrupa hep tepkisel kalacak, hep geriden gelecek. Seri adım atamaz, karar alamıyor. Bu yüzden riskten kaçınma dönemlerinde dolar euroya karşı güçleniyor.” 

Doların Euro karşısında güçlenmesinin enflasyona olan etkisi üzerine Civelek şunları aktardı: “Ukrayna meselesi de gıda ve enerji krizi nedeniyle enflasyonun hızlanmasında etkili oldu. Dolar ve Euro farkının kapanması Avrupa’da enflasyonun daha hızlı artmasına neden olur. Türkiye’de ithalatta ciddi artış var. İthalatı sınırlamak için bir şey yapmıyoruz. Maliyetler artıyor. Türkiye’de talep değil maliyet kökenli bir enflasyon var. Türkiye dışarıdan finansman bulamıyor. Kuru tutamıyoruz, enflasyon baskıları güçleniyor. Avrupa’ya örneğin ihracat yapacağız, ihracat maliyetimiz artıyor çünkü euronun değeri düşüyor. Oradan aldığınız mallarında fiyatı artıyor çünkü içeride de kurlar yükseliyor. Dünyadaki türbülansın Türkiye’ye maliyeti ağır, sorunlarımızı ağırlaştırıyor.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön