26 / 05 / 2024

Dolar alacaklar dikkat! Cevval analistler rakam ve tarih verildi

Dolar alacaklar dikkat! Cevval analistler rakam ve tarih verildi

Merkez Bankası'nın merakla beklenen yıl sonu dolar kuru beklenti anketi açıklandı. Ankete göre 12 ay sonra dolar kuru beklentisi sırasıyla 20,70 TL ve 20,92 TL olarak gerçekleşti.



Aynı anket döneminde nokta tahminler esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre ise, katılımcıların yüzde 19,51’inin beklentilerinin yüzde 30,00 - 36,99 aralığında, yüzde 26,83’ünün beklentilerinin yüzde 37,00 - 43,99 aralığında, yüzde 24,39‘unun beklentilerinin ise yüzde 44,00 - 50,99 aralığında olduğu gözlendi.

DOLAR KURU NEDEN YÜKSELİR?

Ülkenin gelir ortalamasının diğer ülkelerden fazla olması, her döviz kuru için ülkenin ithalatını yükseltir. Arz değişmez, sabit kalırsa kur yükselir ve kurun yükselmesi ülkenin para biriminin değer kaybına yol açar. Diğer ülkeler, bahsi geçen bu ülkenin gelir düzeyinin üstüne çıkar ise ithalata teşvik başlar ve bu durum o ülkeye olan döviz arzını azaltır. Gelir düzeyi artar ise kişilerin istekleri ve zevkleri de değişecektir. Bu değişim eğer ithal mallara yönelimi sağlarsa, denge kuru değişecek ve döviz talebi ise artacaktır.


 
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön