20 / 05 / 2024

Dolar euroyu geçti, piyasalar nasıl etkilenecek?

Dolar euroyu geçti, piyasalar nasıl etkilenecek?

Avrupa'daki resesyon beklentisi ve enerji krizine, ABD Merkez Bankası'nın izlediği faiz politikası eklenince dolar, euro karşısında değer kazandı. Türk ihracatçısı ise yüzde 15 civarındaki fiyat avantajını kaybetmiş oldu.



Bankacılık sektörü verilerine göre Ağustos başı itibarıyla Türkiye'deki toplam mevduatlar içinde döviz mevduatlarının payı yüzde 54,5, bu orana Kur Korumalı Mevduat Hesapları da eklendiğinde yüzde 71'e yükseliyor. Prof.Aslanoğlu, Türkiye'de yatırımcıların ve vatandaşların her zaman dövize talep gösterdiğini önümüzdeki dönemde de bu trendin devam edeceğini ifade etti. Dolara daha fazla yönelim olacağını kaydeden Aslanoğlu, genel fiyatlandırma davranışlarında da doların güç kazanmaya devam edeceğini söyledi.

İhracatçı fiyat avantajını kaybetti

İstanbul Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı da bugüne kadar euronun dolar karşısında yüzde 15 daha yukarda olmasının Türk ihracatçısının fiyat ve karlılık avantajı olduğunu ancak bu avantajın gelinen nokta itibariyle kaybedilmiş olduğunu söyledi. Taycı. Avrupalı şirketlerin Türkiye'den daha avantajlı fiyat veren ülkelere yönelebileceğini söyledi.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanı Jak Eskinazi, "Türkiye'nin Avrupa’ya sattığı ürünlerin böylece yüzde 15 pahalandığına işaret ederek, Uzakdoğu ülkelerinin ise dolar maliyetlerinin arttığını söyledi. Eskinazi, Türk şirketleri için bu alanda bir fırsat olabileceğini ancak bunun da zayıf bir ihtim


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön