06 / 05 / 2024

Dolar neden yükseliyor, yükseliş daha ne kadar sürecek? İşte tüm soruların yanıtı...

Dolar neden yükseliyor, yükseliş daha ne kadar sürecek? İşte tüm soruların yanıtı...

Uzmanlar, yüksek enflasyon endişesiyle Fed'in faiz arttırma kararına yönelik beklentilerin artması ve büyümeye dair endişelerin yatırımcıların güvenli liman olarak tanımladıkları dolara yönelmelerine sebep olduğunu ifade ediyor. 



Dolar endeksi gün içerisinde yarım puana kadar ulaşan bir artışla 104,8'e yükseldi. 13 Mayıs tarihinde ulaştığı ve hemen hemen 20 yıllık zirvesi olan 105 seviyesini yeniden yokladı. Amerika'da enflasyonun son 41 yılın en yüksek noktasına ulaşması, küresel bir ekonomik duraksamayla ilgili endişeler ve FED'in faiz oranlarını yönlendirmelerden daha sert bir şekilde artabileceğine dair fikirlerin güçlenmesi global ölçekte dolar talebinde artışa neden oluyor.

Son dönemde küresel pazarın gündeminde ilk sıralara tırmanan Japon yenindeki düşüş ise devam ediyor. Japon Yeni, dolar karşısında Japon ve ABD tahvil kazançları arasındaki farkın genişlemesiyle tarihin en düşük seviyesine geldi. Japonya Merkez Bankası şu ana kadar para politilasını sıkılaştırma baskısına direnip ülkenin para biriminin zayıflamasına müsaade ederken, Japon Yeni, dolar karşısında mart ayından bu yana yüzde 15'in üzerinde bir düşüş yaşadı.

Dolar karşısında hepsi değer kaybetti

Dolar neden yükseliyor, yükseliş daha ne kadar sürecek? İşte tüm soruların yanıtı...

Diğer taraftan euro, sterlin ve İsviçre frangı da gün boyu dolar karsısında geride kalan bir ayın en düşük seviyelerine kadar geriledi.

1973'te oluşuturulan endeks,, doların euro, İsviçre franı, Kanada doları, Japon yeni, Sterlin ve Kron karşısındaki değerini ölçmek için kullanılmakta. Sepetin yüzde 57,6'sı eurodan oluşurken, ardından 13,6 ile yen geliyor. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön