06 / 05 / 2024

Dolar yeniden zirveye yükselirken borsa şirketleri ne yaptı?

Dolar yeniden zirveye yükselirken borsa şirketleri ne yaptı?

Dolar rallisinde şirketler nasıl pozisyon aldı? Hangi şirket kasasına döviz doldurdu? Hangi şirket açığa düştü. İşte detaylar...



Doların aralık ayında gördüğü zirveye yaklaşmasına çok az kaldı. Hatırlanacağı gibi 20 Aralık 2021'de dolar/TL kuru 18.40 lira ile zirvedeyken bir anda 12.61 TL'ye ardından da ilerleyen günlerde 10.23 TL'ye gerilemişti.  O günden bu yana geçen 8 ay içinde dolardaki yükseliş yüzde 78 civarında.

Borsada işlem gören şirketler bu dönemde 3 ayrı bilanço açıkladı 2021 yılsonu. 2022 ilk çeyrek ve 2022 ikinci çeyrek bilançoları. Bu dönem şirketlerin finansal olarak yönetilmesini de son derece zor olduğu bir dönem oldu.  Peki, bu dönemde şirketler nasıl bir döviz politikası izledi? Dünya Gazetesi'nde yer alan haberde borsada işlem gören şirketlerin döviz pozisyonları mercek altına alınıyor.

Habere göre borsada net döviz pozisyon fazlası bulunan şirket sayısı 227. Bu sayı ilk çeyrekte 226, 2021 sonunda ise 228 idi. Net döviz açığı bulunan şirket sayısı ise son verilere göre 167. Bu rakam daha önce sırasıyla 175 ve 179 idi.

Şirketlerin konsolide döviz pozisyonları ikinci çeyrekte TL bazında yüzde 8.55 artış göstermiş, 2021 sonuna göre ise artış yüzde 25. Şirketlerin net döviz pozisyon açıklarının 2021 sonuna göre ciddi olarak azaldığının kaydedildiği haberde, şirketlerin olası kur risklerine karşı oldukça hazırlıklı olduğu vurgulanıyor.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön