Ekonomi

Dolara fren yaptırmak için 25 milyarlık ödeme yapılacak! 4 aylık fatura ortaya çıktı

Geçtiğimiz yılın sonunda dolardaki aşırı yükselişi frenlemek için devreye alınan Kur Korumalı Mevduat Hesabı'nda biriken para 782 milyar TL'ye ulaştı. Bu hesaplara para yatıranlara devlet bütçesinden ödenecek para ise 25 milyar lira oldu. TL tasarruflarının artırılmasına yönelik birçok finansal ve vergisel adımın uygulanması kararı aldıklarını söyleyen Nebati mevduatların ortalama vadesini uzattıklarını; enflasyonun önemli bir belirleyicisi olan döviz kurunda istikrar sağladıklarını söyledi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 20 Aralık'ta başlattıkları kur korumalı mevduat ve katılma hesaplarında 782 milyar TL biriktiğini açıkladı. TL tasarruflarının artırılmasına yönelik birçok finansal ve vergisel adımın uygulanması kararı aldıklarını söyleyen Nebati mevduatların ortalama vadesini uzattıklarını; enflasyonun önemli bir belirleyicisi olan döviz kurunda istikrar sağladıklarını söyledi.

KKM'YE İLK HAFTA 29 MİLYAR LİRA GİRDİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 20 Aralık’ta açıkladığı ve dolar/TL’nin 10 liraya kadar gerilediği dönemde 22 Aralık’ta ilk hesaplar açılmaya başladı. İlk günlerde Merkez Bankası günlük döviz kuru açıklarken henüz faizle üst limit de getirilmemişti. KKM’nin devreye girdiği ilk hafta 24 Aralık itibariyle 29 milyar lira katılmıştı. Düşük kurdan KKM’ye giren vatandaşlar faizin üstüne kur farkı da alıyor. KKM hesaplarındaki kazançlardan stopaj da alınmıyor. Normal TL mevduattaysa stopaj uygulanıyor.

Kur korumalı mevduat uygulamasının ilk bir ayında 21 Ocak’a kadar yaklaşık 184 milyar liralık hesap açıldı. Bu tutarın 135 milyarı doğrudan TL cinsinden açılan hesaplar. Döviz tevdiat hesabından (DTH) dönüşüm yoluyla açılan hesap toplamıysa 49 milyar.

Dünya gazetesinin haberine göre; 184 milyar liralık bu hesapların bir ayda ‘oluşan’ kur farkı yükü 19,6 milyar lirayı buldu. Bu tutarın 14,8 milyarı 8 Nisan’a kadar ödendi. 

8 Nisan’a kadar TL cinsi açılan hesaplar için 13,2 milyar lira, dövizden dönüşüm yoluyla açılan hesaplar için de 1,6 milyar lira kur farkı ödendi.

TL cinsi açılan hesaplarla ilgili farkı Hazine ve Maliye Bakanlığı, DTH dönüşümlü hesaplarla ilgili farkıysa Merkez Bankası ödüyor.

Mart ayında kaydedilen ve bütçede yer alan 11,7 milyar liralık ödeme dikkate alındığında toplam hesapların yaklaşık yüzde 85-86’sının üç ay vadeli olduğunu hesaplandı.

 

VERGİ DE VATANDAŞIN CEBİNDEN ÇIKACAK

KKM’nin finansal yükü yalnızca kur farkı ödemesi değil. Yine 8 Nisan itibariyle 10 bin 765 mükellefe DTH’ye geçtikleri için ‘kambiyo karı kaynaklı vergi muafiyeti’ tanındı. Bu şekilde vazgeçilen vergi 10 milyar 164 milyon lira. Böylece 10 bin 765 vergi mükellefinin her birine ortalama 944 bin liralık vergi muafiyeti sağlanmış oldu.

Yani 8 Nisan’a kadar kur farkı olarak 14,8 milyar lira ödenirken, 10,2 milyar lira vergiden de vazgeçildi. Yapılan işlemlerin bütçeye getirdiği toplam yük 25 milyar lira oldu.

Doları güçlendirmek için faiz artırmaya hazırlan Fed'in yeni Başkan Yardımcısı belli oldu

Kur Korumalı Kredi Mevduat hesabında büyük vurgun! Vergisiz çalışmadan 650 bin lirayı cebe koydu

IMF'den şok dolar raporu! Yeni dalgaya hazır olun diyerek uyardı