28 / 04 / 2024

Domateste deprem etkisi yaratacak karar! Çiftçiler isyanda: “İhracat pazarımızı bitirir!”

Domateste deprem etkisi yaratacak karar! Çiftçiler isyanda: “İhracat pazarımızı bitirir!”

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından domates için getirilen ihracat yasağına yönelik tepkiler devam ediyor. Antalya Serik ve Aksu’da eylem yapan domates üreticileri yasağın kaldırılmasını talep etti.



Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, kısıtlamanın fiyat düşürmeyeceğini söyledi. Büyüktaş, “Üreticiler 2023 için planlamalarını yaptılar. Seralarını kiraya verenler oldu ve ürün siparişi oluşturuldu. Bunların hepsi üreticiye büyük problem. Bu kısıtlama satışı fiyatları kısa vadede düşürebilir. Ancak sonra çok daha yüksek artış yaşanır” şeklinde konuştu.

Domateste deprem etkisi yaratacak karar! Çiftçiler isyanda: “İhracat pazarımızı bitirir!”

İhracat yapanların zor durumda olduğunu söyleyen Prof. Dr. Büyüktaş, şunları dile getirdi: “Domates geçen yıl 377 milyon dolarlık ihracat tutarıyla önemli bir ürün. Üreticiler bu sene için verdikleri taaddüt bulunuyor. Bunu 1.5 ay göndermemesi ihracat pazarımızı bitirir. Bu pazarlar bu zaman da başka ülkelere kayar. Pazarların yeniden oluşturulması ise beş seneyi alır. Aynı zamanda ülkenin güvenirliliğini de zedeler. Uzun vadede büyük üreticiyi büyük bir problem bekliyor. Bu nedenle kısıtlamanın bir an önce kaldırılması gerekiyor.”
Prof. Dr. Büyüktaş, “Hükümet fiyatları indirmek istiyorsa girdi maliyetlerini indirmesi gerekiyor” dedi ve ekledi: “Mazot, gübre ve ilaç gibi maliyetler fazlasıyla yüksek. Üretimden sofraya gelen süreçte aracıların kalkması gerekiyor. Fiyatları düşürmek sadece böyle olur. Buna benzer kısıtlamalar fiyatları düşürmediği gibi daha da yükseltir.”
İşte detaylar...
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön