28 / 04 / 2024

Döviz korumalı mevduatlar azalırken Türk Lirası ne durumda?

Döviz korumalı mevduatlar azalırken Türk Lirası ne durumda?

Hükümetin döviz kuru üzerindeki kontrol çabaları kapsamında uygulanan Kur Korumalı Mevduatların toplam değeri geçen hafta itibariyle 20,3 milyar TL azaldı. Bu durum, KKM değerindeki ikinci hafta üst üste yaşanan bir düşüşü işaret ediyor. İşte KKM’de yaşanan son durumlar...



Türk Lirası'nın değerini artırmak ve birikimlerin Türk Lirası cinsinden hesaplarda tutulmasını teşvik etmek amacıyla 20 Aralık 2021 tarihinde başlatılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden çıkma işlemi için önemli adımlar atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKM verilerindeki düşüş ile  ve gelecek süreçlerdeki durumla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Son iki haftalık süreçte KKM verilerinde düşüş kaydedildi

Geçen hafta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türkiye'deki Kredi Kartı Müşteri Borçları (KKM) büyüklüğünde dikkate değer bir değişiklik yaşandı. Bu dönemde KKM büyüklüğü, önceki haftaya göre 20,3 milyar Türk Lirası azalarak 3,35 trilyon Türk Lirası olarak kaydedildi. Dolar cinsinden bakıldığında ise, KKM büyüklüğü 125,6 milyar Amerikan Doları olarak hesaplandı.

Son iki hafta boyunca Kredi Kartı Mevduatı (KKM) hesaplarında yaklaşık 60 milyar TL'lik bir azalma yaşandı. KKM hesaplarında devam eden bu düşüş, yetkililerin KKM'den çıkışa işaret eden açıklamalarını da beraberinde getirdi. Bu önemli konu hakkında son açıklama, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından OVP sunumunda yapıldı.

Döviz korumalı mevduatlar azalırken Türk Lirası ne durumda?

“Kur korumalı mevduatlarımız, Türk lirası cinsinden mevduatlara dönüşecektir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kredi Kayıt Bürosu (KKM) sisteminin önemli bir görevi yerine getirdiğini ve Türk lirasının değerini koruma konusundaki önemli katkılarını vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu:

"Kur korumalı mevduatlarımız, Türk lirasının değerinin istikrarlı bir şekilde arttığı bir ortamda, Türk lirası cinsinden mevduatlara dönüşecektir. Merkez Bankamız, para politikasının gerektirdiği duruşa ve yeni şartlara uygun olarak güncellenecek Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi ile yatırımları desteklemeye devam edecektir. Aynı zamanda uzun bir süredir üzerinde çalıştığımız İstanbul Finans Merkezi projesi, bu program döneminde somut sonuçlar verme aşamasına gelecektir. Finans sektörü ve finansla ilgili danışmanlık hizmetlerindeki ihracatımızı artırarak ülkemize daha fazla döviz girdisi sağlayacağız."

KKM hesaplarında sekiz ay sonra ilk düşüş yaşandı!

KKM'den çıkışlar Türkiye ekonomisini tehdit ediyor! Dolarda kıyamet kopacak!

Kur korumalı mevduatta rekor artış! Son bir haftada 50,2 milyar TL arttı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön