09 / 05 / 2024

DTÖ ABD'yi haksız buldu Türkiye lehine karar verdi. Türk çelik üreticilerine müjde

 DTÖ ABD'yi haksız buldu Türkiye lehine karar verdi. Türk çelik üreticilerine müjde

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ),  ABD eski Başkanı Donald Trump’ın, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerden çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği ek gümrük vergilerinin küresel ticaret kurallarına aykırı buldu ve Türkiye'nin lehinde karar verdi.



Trump’ın söz konusu ek vergileri gerekçelendirmek için ‘ulusal güvenlik” kaygılarını öne sürmesini de haksız bulan DTÖ, bu vergilerin savaş ve benzeri olağanüstü bir durumda uygulanmadığına işarete etti.

ABD KARARA TEPKİ GÖSTERDİ

Washington yönetimi ise DTÖ’nün kararını kınayarak örgütün ulusal güvenlik kararlarını sorgulama yetkisine sahip olmadığını ve Trump'ın gümrük vergilerinin uygulanmaya devam edileceğini açıkladı. ABD Ticaret Temsilciliği Adam Hodge, yaptığı açıklamada, DTÖ anlaşmazlık mekanizmalarının reforma ihtiyacı olduğunu, ABD7nin ulusal güvenlik kararlarını DTÖ'ye bırakmayacağını, DTÖ'nün bu tür bir kararda sonradan fikir yürütme yetkisinin olmadığını kaydetti. Edinilen bilgiye göre ABD’nin DTÖ’nün kararına itiraz etmek hakkı olduğu ancak bunun onucu etkilemeyeceği belirtiliyor.

ÇELİK İTHALATINA YÜZDE 25 EK VERGİ 

ABD eski Başkanı Donald Trump, Mart 2018’de, ulusal güvenliği koruma gerekçesiyle çelik ithalatına yüzde 25 gümrük tarifesi uygulanması kararını vermişti. Türkiye itirazda bulunmak üzere ABD ile istişarelerde bulunmak istemiş ancak bu talebine olumlu sonuç alamamıştı. Bunun üzerine söz konusu kararın DTÖ'ye aykırı olduğu gerekçesiyle ABD'yi DTÖ'ye şikayet etmişti. Türkiye’nin dışında Çin, Norveç, Hindistan, Rusya ve İsviçre de kararı DTÖ’ye taşımıştı. DTÖ Hindistan ve Rusya’nın itirazlarına yönelik kararını henüz açıklamadı.

YÜZDE 50'DEN YÜZDE 25'E DÜŞÜRMÜŞTÜ

Öte yandan 2018'de verilen kararın ardından ABD, 21 Mayıs 2019’da, Türkiye’den ithal edilen çelik ürünlerinde uyguladığı ilave vergileri yüzde 50’den yüzde 25’e düşürmüştü. Ayrıca ABD yönetimi, geçen yıl  AB, Japonya ve İngiltere ile ek vergilerin kaldırılması konusunda yeni anlaşmalar yaptı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön