Duman perdesi nedir?
Duman kontrolü, yangın durumunda duman ve sıcak gazların yapı içindeki hareketini ya da yayılımını denetlemek için alınan önlemler olarak tanımlanıyor. Peki, duman perdesi nedir? İşte yanıtı...
Duman perdesi nedir?
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik esaslarına göre, içinde duman toplanması amacıyla tavanda tasarlanan hacim duman hacmi olarak tanımlanıyor. Peki duman perdesi nedir? Duman Tahliyesi nedir? Duman kontrol esasları nelerdir?
Duman Kontrolü nedir?
Yangın durumunda duman ve sıcak gazların yapı içindeki hareketini ya da yayılımını denetlemek için alınan önlemler olarak tanımlanıyor.
Duman Perdesi..
Yükselen dumanın yanal yayılımını sınırlamak amacıyla tavanda sabit konumda, uzaktan kapatılabilen ya da bir dedektör uyarısıyla kapanan yangına karşı dayanıklı bölücü perdedir.
Duman tahliyesi ise, Dumanın yapının dışına kendiliğinden çıkması ya da mekanik yolla zorlamalı olarak atılması olarak karşımıza çıkıyor.
Duman kontrol ve basınçlandırma sistemleri arıza ve konum değiştirme sinyalleri yukarıda bahsi geçen yönetmelik kapsamında şu şekilde açıklanıyor:
Bir bina ya da yapıda Altıncı Kısımda belirtildiği şekilde duman kontrol ve basınçlandırma sistemleri kurulduğu takdirde bu sistemlerle ilgili arıza ve konum değiştirme sinyalleri ya ayrı bir bölgesel izleme panelinde ya da yangın kontrol panelinde ayrı bölgesel durum ve arıza göstergeleri oluşturularak izlenecektir.
Duman tahliye ve basınçlandırma sistemlerinin elle kontrolleri ayrı bir kontrol panelinden yapılabileceği gibi bu yukarıda belirtilen izleme panelleri ile birleştirilerek yangın alarm sistemi bünyesinde de gerçekleştirilebilecektir.
Duman kontrol esasları nelerdir?
Doğal duman tahliyesi için duman çekiş bacaları ve bölmeleri ile alev yönlendirme bacaları kullanılacaktır. Mekanik duman tahliye sistemleri olarak iklimlendirme sistemleri özel düzenlemeler yapılarak kullanılacak veya ayrı mekanik duman tahliye sistemleri kurulacaktır.
Modern mimaride, galeri ve endüstri yapılarında duman bacaları kapalı çarşı dizaynında kullanılan atrium, mall gibi yapılarda en üst noktaya duman tahliye sistemi yapılmalıdır.
Duman baca ağızları daima açık olabileceği gibi, yangın vukuunda elle kolaylıkla açılabilen mekanik düzenlerle de çalıştırılabilirler. Bu tür mekanizmaların sürekli bakımla işler durumda tutulmaları zorunludur.
Çok sayıda insanı daimi veya geçici olarak barındıran binalar ile müzeler gibi değerli eşyaları ihtiva eden yapılarda ve yeraltı ulaşım araçları istasyonlarında alev yönlendirme bacaları yapılması zorunludur.