28 / 12 / 2024

Dünya Ekonomisine Yön Veren 100 Şehir!

Dünya Ekonomisine Yön Veren 100 Şehir!

Türkiye’nin ilk uluslararası ekonomi politik dergisi Derin Ekonomi’nin Temmuz 2017 sayısında Dünya Ekonomisine yön veren 100 şehire yer verildi.



Türkiye’nin ilk uluslararası ekonomi politik dergisi Derin Ekonomi’nin Temmuz 2017 sayısı yine dopdolu. Derginin ‘Dünya Ekonomisine Yön Veren 100 Şehir’ başlıklı kapak dosyası; yurtdışına yatırım yapmak isteyen müteşebbisler, yeni pazarlar arayan ihracatçılar, eğitim almak isteyen öğrenciler ve dünyanın güncel ekonomik gidişatını anlamak isteyen okurlar için vazgeçilmez bir kaynak niteliğinde.


Dünya ekonomisi baş döndürücü bir hızla küreselleşiyor. Bu hızlı küreselleşme dalgasına devletler kadar şehirler de öncülük ediyor. Beş kıtaya yayılmış 600 önemli şehir, global ekonomideki yakınlaşmanın yapıtaşlarını döşüyor. Bu şehirlerin içinden en önemli 100’ü geniş nüfusları, büyük ekonomik kapasiteleri, yenilikçi bakış açıları ve ortaya koydukları akıllı şehir uygulamalarıyla dünyadaki dönüşüme liderlik ediyor.


DEĞİŞİMİN YAPITAŞI KENTLER


Küresel olan her şeyin yerelin ayağına gelmesi, şehirler cephesinde işin rengini değiştirdi. Küçük bir şehirden global ölçeğe uzanabilmek kolaylaştı. Artık dünyada değişimin ve ilerlemenin temel yapıtaşlarını büyüğüyle küçüğüyle şehirler döşüyor. Yeni teknolojilerin geliştirilmesinde, yaşam koşullarının iyileştirilmesinde, küresel ölçekte modele dönüşecek en iyi uygulamalarda aktör olarak, kent idareleri ve belirli kentlere odaklanan özel sektör oyuncuları ön plana çıkıyor. Bu büyük dönüşümü yakından izleyen Türkiye’nin ilk uluslararası ekonomi politik dergisi Derin Ekonomi, ‘Dünya Ekonomisine Yön Veren 100 Şehir’ dosyasını, Temmuz 2017 tarihli sayısının kapağına taşıdı.



Dünya Ekonomisine Yön Veren 100 Şehir!


KATAR KRİZİNİ TETİKLEYEN SİYASİ ARKA PLAN


Krizler, taht oyunları, enerji politikalarındaki satranç hamleleri... ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu seyahati sırasında Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ve Mısır Lideri Sisi ile verdiği sansasyonel pozdan hemen sonra Körfez karıştı. Dünya ve Ortadoğu, Körfez’deki Katar krizine odaklanmışken, tüm hesapları değiştiren hamle, Suudi Arabistan Sarayı’ndan geldi. Trump yönetimiyle kılıç dansını başarıyla yürüten ‘hırslı ve hızlı’ Muhammed bin Selman, babası Kral Selman bin Abdülaziz’in de desteğini alarak, yumuşak bir darbeyle, ülkesinin birinci veliaht prensliği makamına oturdu. Artık savunma, ekonomi ve iç politikanın en etkili ismi o. Son bir ay içinde yaşanan gelişmelerle beraber Ortadoğu ve Körfez’in geleceğine ilişkin sis perdesi aralanıyor. Birikmiş siyasi ve ekonomik gerginlik tüm yönleriyle açığa çıkıyor. Ayrıntılar Derin Ekonomi sayfalarında.



Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ), başta Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) olmak üzere devlet içindeki uzantılarıyla giriştiği hain darbe kalkışmasının üzerinden bir yıl geçti. Siyasi ve hukuki mücadele devam ediyorken, ülke ekonomisi de zorlu bir sınav verdi. Verilen ekonomik mücadelenin parçası olarak, özellikle Eylül 2016’dan itibaren hız kazanan ekonomik reform paketleri ve yeni yatırım müjdeleri, piyasa aktörlerine güven verdi. Türkiye ekonomisi 2017 ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüdü. Derin Ekonomi, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılında işin ekonomik muhasebesini yapmak üzere kapsamlı bir ek hazırladı.


SIRADA KONYA EKİ VAR


Derginin bu ayki poşetinde bir ek daha var: Derin Ekonomi’nin ilgiyle takip edilen şehir eklerinde sıra, Anadolu ekonomisinin kalbi hüviyetini taşıyan Konya’da…


DÜNYA GERÇEKLERİNE DAİR YORUMLAR


İbrahim Karagül yönetimindeki Derin Ekonomi, alanında güçlü yazar kadrosunun yorumlarını okurlarının dikkatine sunuyor.


Doç. Dr. Ömer Bolat, Ali Saydam, Doç. Dr. Hatice Karahan, Aşkın Baysal, Doç. Dr. Kadir Tuna, Prof. Dr. Murat Yülek, İbrahim Acar, Dr. Mamdouh G. Salameh, Prof. Dr. Obiyathulla Ismath Bacha, F. William Engdahl, Robert M. Cutler, Pierre Chiartano, Dimitri Triantaphyilou ve Shuriah Niazi, ekonomi ve politika gündemine ilişkin yorumlarıyla farklı bakış açıları sunuyor.



Yeni Şafak 


Geri Dön