09 / 05 / 2024

Dünyada düşen gıda fiyatları Türkiye'de yükselmeye devam ediyor

Dünyada düşen gıda fiyatları Türkiye'de yükselmeye devam ediyor

Dünyada gerileyen gıda fiyatları Türkiye'de yükselmeye devam ediyor. OECD ülkeleri içinde gıda fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye olurken, dünya genelinde başlayan düşüş trendi ise maalesef Türkiye'de gerçekleşmiyor.



Türkiye'de ise gıda fiyatları endeksi 2020 Eylül ayından bu yana aralıksız olarak yükselmeye devam ediyor. FAO ve TÜİK'in açıkladığı gıda fiyat endeksleri arasındaki fark Türkiye'nin 'yeni ekonomik modele' geçtiği tarihten itibaren giderek büyüyen bir makasa dönüştü.

En yüksek artış Türkiye'de

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinde gıda fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye olurken Ağustos ayı itibarıyla gıda ve alkolsüz içecek fiyat endeksi Türkiye'de yüzde 90,3 artış gösterdi. Aynı dönemde gıda fiyatların yükselişi OECD ortalamasında yüzde 15, Avrupa Birliği'nde ise yüzde 14 olarak kayıtlara geçti.

"Gıda enflasyonu kalıcı hale geliyor "

Borsa İstanbul eski Genel Müdürü ve Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, dünya genelinde gıda enflasyonunun düşerken Türkiye'de yükselmeye devam etmesinin nedeninin, yanlış ekonomi politikaları olduğunu ifade etti. Turhan, Türkiye'nin kalıcı yüksek enflasyona doğru gittiğini savundu. İbrahim Turhan'ın sosyal medyada hesabından yaptığı değerlendirmede, Dünya Bankası'nın yayımladığı Gıda Güvenliği Raporu'na göre dünya genelinde etkili olan gıda enflasyonunun hız kaybettiğini belirtti. Gıda fiyatları ve gıda ihracatı fiyat endekslerinin, 2021 ilk çeyreğindeki düzeylerine gerilediğine işaret eden Turhan, gelişmiş ekonomilerde manşet ve çekirdek enflasyon farkının bu nedenle kapandığını kaydetti. Türkiye'ye ilişkin tablonun ise endişe verici olduğunu ifade eden Turnan, gıda üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasında yer alan Türkiye'nin, gıda enflasyonu konusunda ise çok kötü bir görüntü sergilediğini belirtti. Bu durumun özellikle dar gelirli kesimleri olumsuz etkilediğini ve bozuk gelir dağılımının tahribatını artırdığını ifade eden Turhan, gıda enflasyonundaki krizin nedeninin dünya genelindeki gelişmelerden kaynaklanmadığının açıkça ortada olduğunu ifade etti. Turhan, gıdada arz şoku yaşandığını ancak bu maliyet etkisini bu kadar yüksek ve kalıcı bir enflasyona dönüştürenin izlenen yanlış ekonomi (özellikle de para) politikası olduğunu dile getirdi. (Cumhuriyet)

 

Emtia piyasasında yükseliş eğilimi! Altın, gümüş, pirinç, buğday fiyatlarında Kasım şoku! 

Son dakika! TÜİK ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı! Yıllık enflasyon yüzde 181!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön