28 / 04 / 2024

Dünyanın en iyi 4 turizm köyü seçildi! Türkiye'de bu köylerde yeri olanlar çok şanslı...

Dünyanın en iyi 4 turizm köyü seçildi! Türkiye'de bu köylerde yeri olanlar çok şanslı...

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü 2021 senesinde Dünyanın En İyi Turizm Köyü'nü seçtiğini açıkladı. Açıklanan listeye Türkiye'den 4 köy girdi. En İyi Turizm Köyleri listesine giren köyler ve detaylar.



Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü 2021 yılında "BMDTÖ En İyi Turizm Köyü" girişimini başlattı. Bu girişim çerçevesinde en fazla 15 bin nüfuslu, tarım, ormancılık, hayvancılık ve balıkçılık gibi geleneksel faaliyetlerin yürütüldüğü, geleneksel yaşam tarzını ve değerlerini sürdüren ve bu yönde turizm vizyonuna sahip gelişmekte olan köyler başvurabiliyor.

2023 senesinde BMDTÖ tarafından ilan edilen kriterlere uygun olan başvurular Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tamamlandığı belirtildi. 2023 senesi için  İzmir  Selçuk’taki Şirince Köyü "En İyi Turizm Köyü" unvanını almaya hak kazandı. Türkiye'den listeye 4 köy girdi.

MUSTAFAPAŞA KÖYÜ-NEVŞEHİR

Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlanan Mustafapaşa köyü de listede yerini aldı. Mustafapaşa Köyü adı, 1476 ve 1927 sene kayıtlarında Sinason olarak geçmekteydi. 1966 senesinde beldeye dönüşen kasabanın belediye statüsü, nüfusunun 2000 kişinin altına düşmesi üzerine 2013'te sona erdi. Köy; Nevşehir iline 23 km, Ürgüp ilçesine 5 km uzaklıkta bulunmakta.

karar.com'da yer alan habere göre; Günümüzde Kültür Bakanlığı tarafından korunan kasaba 1981 yılında turizme açılmış. Mustafapaşa’da asırlık yaşıyla 93 ev, sayısı 30’a yakın kilise ve şapel görsel bir tarih şöleni sunuyor.

Dünyanın en iyi 4 turizm köyü seçildi! Türkiye de bu köylerde yeri olanlar çok şanslı...

TARAKLI KÖYÜ-SAKARYA

Sakarya'da bulunan Taraklı köyü, tarih boyunca doğal yapısını korumayı başarmıştır. Türkiye'nin en gözde destinasyonlarından biridir. Sakin Kent unvanına sahip olan bu büyüleyici ilçe, doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleri ile adeta bir masal diyarını andırır.

İZMİR- BİRGİ KÖYÜ

Birgi Köyü, tarihi ve kültürel değerleri, eşsiz doğal güzellikleri ve UNESCO Dünya Mirası statüsü ile İzmir ve Türkiye'nin gurur kaynaklarından biridir. Tarihi yapıları ve geleneksel olan yaşam tarzı evleri ve mistik atmosferi ile Birgi Köyü, hem yerli hem de yabancı ziyaretçiler için keşfedilmeye değer bir destinasyondur. Tarih ve doğa severler için adeta bir hazine olarak karşımıza çıkıyor.

İZMİR ŞİRİNCE KÖYÜ

İzmir'in Selçuk İlçesi'ne bulunan tarihi mimarisi korunmuş turistik bir köydür. Özgün ismi Kırkınca'nın olan efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet edilmektedir. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler alan bu isim Cumhuriyet'in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi Kazım Dirik'in talimatı ile Şirince şeklinde resmileştirilmiştir.

1952 yılında Karaköy meydanın inşası için binalar yıkılmış!

1954'te inşaat malzemesi kıtlığı: İnşaat demiri 74 kuruştan satılmış!

İstanbul'un yıllık konut ihtiyacı 123 bin!


Geri Dön