30 / 04 / 2024

Düşük kur nedeniyle ayakkabıda tedarik pazarı Uzakdoğu ülkelerine kaydı!

Düşük kur nedeniyle ayakkabıda tedarik pazarı Uzakdoğu ülkelerine kaydı!

Türk ayakkabı sektörü dünya pazarını kaybetme tehlikesi yaşıyor. Enflasyon karşısında düşük kalan döviz kuru nedeniyle iç pazarda tedarik için Vietnam, Çin ve Kamboçya gibi Uzakdoğu ülkelerine yönelen sektör, kurun yükselmemesi halinde büyük bir kriz ile karşı karşıya kalacak.



Dunya.com’dan Nurdoğan Arslan Ergün’ün haberine göre Çin’den gelen ithal ürün oranı yüzde 66’ları aştı. Perakende zincirlerinin siparişlerini dışarı kaydırdığını belirten Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Yönetim Kurulu Başkanı Berke İçten, iç piyasada ithalatta ilgili ciddi sorunlar olduğunu söyledi.

Düşük döviz kurunun sektörü zorladığını dile getiren İçten, “2023 yılı Ocak-Mart döneminde sektör ihracatı 392.3 milyon dolara çıkarak geçen yıla göre yüzde 19.9’luk artış kaydetse de bunun nedeni birim fiyatın yüksek oluşu. Düşüşler 8-9’uncu aylara kadar sürecek. Sonra toparlanma olabilir” ifadelerini kullandı.

Düşük kur nedeniyle ayakkabıda tedarik pazarı Uzakdoğu ülkelerine kaydı!

Sektörde 300 binden fazla çalışanın bulunduğunu belirten İçten şunları söyledi: “Ayakkabı sektörü 2014 yılında 304 milyon dolar cari açık verirken 2021’de 500 milyon dolar fazla veren sektör oldu. 2022’nin son iki ayı ve 2023’ün ilk üç ayında yeniden açık vermeye başladık. Rekabetçi olmayan döviz kurundan etkilendik. Seçim sonrası kurun 24-25’leri bulmasını bekliyoruz. O zaman belki nefes alabiliriz. Kaybedilen pazarları geri almak için en az 2 yıl lazım.”

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön