E-imza kullanımında dev artış!
Bilgi ve İletişim Teknolojileri Dairesi (BTK) tarafından yayınlanan 2022 yılı ikinci çeyrek verilerine göre elektronik imza sayısı yaklaşık 6 milyon imzaya ulaştı. Mobil imza sayısı 813.000 imzayı aştı. Toplam 6,7 milyon e-sertifika oluşturuldu.
BTK, 2022 yılı ikinci çeyreğine ilişkin piyasa verileri raporunu yayınladı. Üretilen dijital imza sayısı 5 milyon 935 bin 959'a yükseldi. Mobil imza sayısı 813 bini aştı. Toplam 6 milyon 748 bin 965 e-sertifika oluşturuldu. 2022 yılının ilk çeyreğine kıyasla dijital imza sertifikası sayısı %3,4, mobil imza sertifikası sayısı ise %2,5 arttı. Düzenlenen toplam sertifika sayısı bir önceki çeyreğe göre %3,3 arttı.
Şirketlerin ve vatandaşların tercih edilen elektronik imzası
Elektronik imzaların kullanım alanları her geçen gün artmaktadır. 5070 sayılı elektronik imzalar hakkında Kanun'da tanımlanan ve elle atılan imzalarla aynı hukuki değere sahip olan elektronik imzalar, şirketlerin ve kişilerin hayatını kolaylaştırmaktadır. E-GÜVEN CEO'su İlker Türkoğlu, dijital imzaya sahip kişi ve şirketlerin ıslak imza ile yaptıkları işlemleri dijital ortamda yapmayı tercih ettiklerini vurgulayan E-GÜVEN CEO'su İlker Türkoğlu şu bilgileri verdi:
“İmza süreçlerini zaman ve mekân bağımsız hale getiren e-imza, kullanıcılara ıslak imzalı ilerlettikleri iş süreçlerinde yıllık maliyette yüzde 75 tasarruf olanağı sağlıyor. İmza süreçlerini tamamen dijitalleştirerek şirketlerin ve bireylerin kağıt tüketimini sıfırlamalarına olanak veriyor. İmzalama ve onay süreçlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi başta insan kaynağı olmak üzere; zaman, kargo, kâğıt, kırtasiye gibi kalemlerde maliyet avantajı sunuyor. Ayrıca iş sürekliliği, hızlı ve güvenli işlem yapma konforu sunuyor.”
Peki, e-imza nedir? İşte cevabı...