Bilgi ve İletişim Teknolojileri Dairesi (BTK) tarafından yayınlanan 2022 yılı ikinci çeyrek verilerine göre elektronik imza sayısı yaklaşık 6 milyon imzaya ulaştı. Mobil imza sayısı 813.000 imzayı aştı. Toplam 6,7 milyon e-sertifika oluşturuldu.
E-İmza Nedir?
5070 Sayılı Elektronik İmza Kanununa göre elektronik imzalar; Diğer elektronik verilere veya mantıksal olarak elektronik verilere bağlı olan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik verileri tanımlar. Elektronik İmza; Bilginin üçüncü kişilerin erişemeyeceği bir ortamda, bütünlüğü bozulmadan (taraf tarafından orijinal haliyle) iletilmesini sağlamak ve tarafların kimliklerini doğrulamak için harf, karakter veya semboller içerdiğini, elektronik veya benzeri yollarla.
Dijital imza kavramı çok genel bir tanımdır. Bu, insanlar tarafından imzalanan imzaların dijital versiyonları olan dijital imzaları, göz retinası, parmak izi gibi biyolojik özelliklerin sesin kaydedildiği ve kullanıldığı veya elektronik imzanın bütünlüğü sağladığı biyometrik ölçümler içeren elektronik imzaları içerir. bilgilerin ve tarafların kimliklerinin gerçekliği. Dijital imzalar, imzalanan metne göre değişiklik gösterir ve içeriğin matematiksel işlevlerden geçirilmesi ve benzersiz kabul edilen bir değerin bulunmasıyla elde edilir. Yani kişilerin el yazısı imzalarda olduğu gibi benzersiz bir imzası yoktur; bunun yerine imzalamak için kullanılan anahtarlara sahiptirler. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda ve bu belgede yer alan "elektronik imza" kavramı, elektronik imzaları ifade etmektedir.