23 / 12 / 2024

Ece Kiremit inovasyonla tarım toprağını kurtardı!

Ece Kiremit inovasyonla tarım toprağını kurtardı!

Ece Holding, kiremit üretiminde tarım toprağı kullanımını bitirdi. Yaptığı Ar-Ge ile kayadan kiremit üretimini sağlayan Ece, yeni ürününden yüzde 30 daha çok kazanırken, tarım toprağını da kurtardı.



Ece Holding, çatı kaplamalarının en önemli malzemesi olan kiremit üretiminde tarım toprağının kullanılmasını bitirdi. Türkiye'de tarım toprağının kiremit üretiminde kullanılması yasak. Ancak bu durum kiremit için muaf tutuldu. Ece Holding, Ar-Ge çalışmaları sonucunda ilk kez tarım toprağı kullanmadan kiremit üretmeyi başardı. Kayaç malzemeyi öğüterek yapılan bioksit kiremit tarım toprağının hammadde olarak kiremitte kullanılmasının önüne geçti. Klasik kiremite göre yüzde 30 daha pahalı olan bioksit kiremit, 700 bin liralık araştırma masrafıyla bulundu. Ece Holding şirketi Ece Kiremit'in özel hammaddeler kullanılarak ürettiği bioksit, geleneksel kiremitlere oranla daha yüksek soğuğa daha dayanıklı, daha iyi su, ısı ve ses yalıtımına sahip. Bu özellikleri nedeniyle de geleneksel kiremitlere oranla yüzde 30 pahalı satılacak. Yıllık 310 milyon adet kiremitin üretildiği Türkiye'de, 125 milyon adetle pazarın önde gelen şirketlerinden olan Ece Kiremit, bioksit kiremidin yaygınlaşması ile sadece bu bölgedeki kiremit üreticilerinin 20 milyon TL'den daha fazla ilave gelir elde edeceğini hesapladı. 


KİREMİDİ İHRAÇ EDEBİLECEĞİZ 

Ece Kiremit Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Çenesiz, Ar-Ge çalışmaları sonucu özel bir hammadde ve formülle ürettikleri bioksit kiremit sayesinde, kiremidin de ihraç edilebilir bir ürün haline geleceğini söyledi. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini ve araştırmalara devam edeceklerini vurgulayan Çenesiz, kiremit endüstrisinin hem yurtiçinde hem de yurtdışında rekabet avantajı sağlayabilmesi adına bioksit kiremit üretimi konusunda diğer üreticilere de formülü verebileceklerini ifade etti. Çenesiz, tarım toprağının kiremit hammaddesi olarak kullanılmasının yasak olmasına karşın, üreticilerin yoğun olduğu bölgelerde kayaç hammadde bulunmadığı tespit edilirse, 'kamu yararı' kapsamında tarım arazilerinin kullanımına izin verildiğini söyledi. Çenesiz, "Bioksit kiremit tamamen tarım arazisi dışındaki kayaç alanlardan temin edilen hammaddelerden oluşan bir formülle üretildiği için bu kıymetli tarım arazilerinin kamu yararına dahi olsa hammadde olarak kullanılmasının önüne geçilecek. İşte bu ekolojik özellikleri sebebiyle de bioksit kiremit, önemli bir inovasyon ayrıcalığı taşıyor" dedi. 


Sabah


Geri Dön