30 / 04 / 2024

Edirne'deki sahte emlakçılara dikkat edilmeli!

Edirne'deki sahte emlakçılara dikkat edilmeli!

Edirne Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, 3 yılda bir yapılan genel kurul seçimlerinde, sektördeki sahte emlakçılara yönelik önemli konulara değindi.



Edirne Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, 3 yılda bir yapılan genel kurul seçimlerinde, sektördeki sahte emlakçılara yönelik önemli konulara değindi. Emlak Müşavirleri Derneğinin Edirne Şubesinde genel kurul seçimlerinde bir önceki seçimde seçilen kadro ile yollarına devam ediyorlar. Edime Şube Başkanı Serhat Çeker, yapılan toplantıda emlak müşavirlerinin sorunlarına yönelik atılan büyük yasa taslakları ve kanunlar olduğunu belirtti. Bunlardan en önemlisinin 'Ayakçı Emlakçı" olarak tabir edilen sahte emlakçıların sektöre verdiği zarar anlatıldı. Konu hakkında bilgi veren Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve de Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı İlhan Kurt; "Trakya'daki çoğu emlakçının üye olduğu tüm Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şubesinde, bu derneğe üye olan emlakçılar doğal olarak da Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri federasyonuna da üyesi pozisyonunda sayılıyorlar. Amerika emlakçılar birliği, Avrupa emlakçılar birliği üyesiyiz. Her yıl Amerika'da, Dünya Emlakçılar Birliği" nin toplantıları yapılır. Biz de orada bulunup Türkiye Bayrağı altında ülkemizi temsil ederiz. Burada toplanma amacımız; bugün Edirne şubemizin genel kurulu var. Bu genel kurul, 3 yılda bir yapılıyor. Biz de her yerde olduğu gibi arkadaşlarımıza destek vermeye arkadaşlarla bir arada olmaya birlik emlakçılar can yakıyoruz. Çok basit bir örnek vermek ve dayanışmada bulunmaya çalışıyoruz. . 



"MÜKTESEP HAK KAZANACAKLAR" 


Şimdi şu konuya da değinmek istiyorum. Biz devlet büyüklerimize bir yasa tasarısı verdik. Bu yasa taslağını Cumhurbaşkanına, Başbakana, Çevre ve Şehircilik Bakanına verdik. Bu yasa taslağı ile arkadaşlarımıza bilgiler vermek için toplandık. Bu meslek ileriye dönük bir meslek. Bu melekilende erişilmesi güç bir meslek olacak. Daha da saygın bir meslek haline gelecek. Buradaki arkadaşlarımızın en büyük hakkı 'Müktesep Hak" denilen yasayla beraber bu haktan yararlanabilecekler. Bunu birçok kuruluşlarda yaşama geçirildi. Biz emlakçilik mesleğini yapan arkadaşlarımız da faydalanacaklar. Müktesep Hak; yasa çıktığı zaman 4 yıllık Üniversite mecburiyeti getiriyor. 2 yıllıklar sadece emlak ve emlak yönetimi mezunları ile tapu kadastro mezunları bu haktan yaralanabilecekler. Bir de bir emlak bürosunda 1 yıl staj görüp, lisans sınavına girecekler. Sınavdan başarılı bir şekilde sonuç alırlarsa bu haktan yararlanabilecekler. Yasa bu emri veriyor. Ancak şu anda bazı emlakçılar, hiçbir sınava tabii olmadan, bir sefere mahsus bu haktan yararlanabilecekler. Peki bu hak nasıl olacak? Bizzat emlakçilik yaptığını, faturalarıyla vs. gibi resmi evraklarıyla ibraz ettiklerinde yapabilecekler. Her hangi bir büro açıp her hangi bir tanıdığının ilanlarını alıp vergi levhası olamayan, ayakçı tabir ettiğimiz emlakçılar bu haklardan yararlanamayacak. Tapu dairelerinde alıcı satıcı ve tapucuyla beraber emlakçı da resmi senede imza atarak, sorumluluk sahibi olacak. Bu sayede insanlarımız, emlakçılık mesleğini yapan kişilere karşı daha da güvenilir bir tavır takınacak. Hem bu mesleği hakkıyla yapan esnafımız daha kazançlı ve güvenilir bir halde olacak ve hem de insanlarımız gönül rahatlığıyla bir emlak bürosuna gittiğinde rahatça evini, arsasını alıp, satabilecek" 


"HAPİS VE AĞIR PARA CEZALARI VAR" 


Edime Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker ise yaptığı açıklamada; "3 yılda bir yapılan genel kurulumuz var. Biz burada genel kurul seçimimizi yapıp, bu meslekte bulunan arkadaşlarımızla beraber yaşadığımız sorunları paylaşıp, çözüm arıyoruz. 56"ya yakın üyemiz var. Misafir olarak, Tekirdağ ve Kırklareli İllerinden katılan arkadaşlarımız da var. Edirne'de konut fazlalığı var. Piyasada bir sıkıntı var. Vatandaşlarımıza da şunu söylemek isterim. Lütfen daire almak isteyenler, bizzat emlak ofislerine gitsinler. Bu ofislerde vergi levhaları ve resmi evraklarını talep bile edebilirler. Bakıp görsünler. Ayakçı diye tabir ettiğimiz bu mesleği karaborsa yapan pek çok insan türedi. Bu konuda bize çok şikayet geliyor. Vatandaşlarımız mağdur oluyor. Bu yaşanan kötü durumu, yetkililere iletiyor ve gerekli işlemlerin gerçekleşmesi için elimizden geleni yapı gerekirse, bakkal dükkanı olan bir esnaf, dükkanının canıma ilan yapıştırıyor. Bu türde ilanlara rağbet edilmesi, biz emlakçilik ışı yapan pek çok insanı da suçlu konumuna düşürüyor. Ev kiralayacak, satın alacak, arsa satıp veya alacak olan insanların bizzat emlak bürolarına gitmelerini rica ediyorum. Mümkün olduğu kadar sözleşmeli yapsınlar. Sözleşmesiz hiçbir ış yapmasınlar. Kaparo verdikleri zaman bile kaparo belgesini alsınlar. Vatandaşlar mağdur olduktan sonra bizlere ulaştığında, ellerinde herhangi bir resmi evrak veya belge olmuyor. Bu yüzden de resmi bir işlem yapılamıyor. Vatandaş ucuza kaçayım diye parasını çöpe atmasın. Bize 'şurada bu adresteki emlakçıdan aldık" dediklerinde, biz kayıtlarımıza bakıyoruz ancak böyle bir şahısı bulamıyoruz. Bu büyük bir sorun. Biz, bu işi çok ciddi bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Vergimizi, tellaliyemizi gününde ödeyip evraklarını ofislerimizde, yanımızda bulunduruyoruz. Tapu Müdürlüğümüzde bize üye olan kışı ve kişilerin belgelen var. Yaka kartlarımıza kadar bütün işlemlerimizi resmi bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Bu ayakçı emlakçılar olarak tabir ettiğimiz kişiler, yakalandığı ve tespit edildiğinde takdirde, hapis ve ağır para cezalarına tutturuluyorlar. Vatandaşlarım izin daha da anlayışlı ve dikkatli olmasını rica ediyoruz'' dedi. 



Bekir TÜCCAR/Edirne Gazetesi 


Geri Dön