18 / 07 / 2024

Efes Antik Kenti uluslararası bir marka haline getirilecek

Efes Antik Kenti uluslararası bir marka haline getirilecek

Yılda 2 milyon turistin ziyaret ettiği Efes, Borusan, Eczacıbaşı ve Doğuş Holding ortaklığıyla kurulan vakıfla dünyaya tanıtılacak




İlk aşamada 1.5 milyon avroyla yola çıkan vakıf, Efes'i dünya turizminde ilk sıralara taşımayı hedefliyor

Borusan, Eczacıbaşı ve Doğuş Holding yılda 2 milyon kişinin ziyaret ettiği Efes Antik Kenti'ni uluslararası bir marka haline getirmek için bir araya geldi. Bu kapsamda dünyanın en büyük kültürel ve tarihi değerleri arasında yer alan Efes'in uluslararası alanda hak ettiği yeri alabilmesi için 1.5 milyon avroluk ilk destekle yeni bir vakıf kuruluyor.

Borusan Holding öncülüğünde kuruluş çalışmaları süren vakfın kurucuları arasında Eczacıbaşı Holding'le Doğuş Holding'in kurumsal katılımlarının yanı sıra, Ahmet Kocabıyık, Zeynep Hamedi, Nükhet Özmen, Alexander E. Gertner ve Yasemin Pirinçcioğlu yer alıyor. Vakfın tanıtımı için Efes'te Ahmet Kocabıyık ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Avusturya Cumhuriyeti Federal Bilim ve Araştırma Bakanı Dr.Beatrix Karl'ın yanı sıra, Efes'te kazı çalışmalarını yürüten akademisyen Sabine Ladstatter ve vakıf yönetim kurulu kurucu üyesi Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı katıldı.

Arkeoloji dünyasına örnek
Efes Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, "Misyonumuzu antik kentin geliştiri-lerek korunması için fon yaratmak ve tüm dünyaya tanıtımı konusunda faaliyetler sürdürmek olarak tanımladık" diyerek, çalışmalarını şöyle özetledi:

"Birincisi, Efes'i arkeoloji biliminin çağdaş ve modern uygulamalarının tüm dünyaya sunulduğu bir vitrin haline getirmek istiyoruz. Hem kazı, hem restoras-yon hem de korumacılık alanında yapılacak faaliyetlerde Efes, tüm arkeoloji dünyasına örnek olacak. Bu üç alandaki faaliyet sadece antik kentle sınırlı kalmayacak, aynı zamanda yöredeki Osmanlı ve diğer medeniyetlerden kalan eserleri de kapsayacak. Bu kapsamda Efes Antik Kenti ile ilgili bilimsel araştırmalara da katkıda bulunma amacındayız. Ayrıca özel bir Efes arşivi ve dijital kütüphane kuracağız. İkincisi, Efes'i dünyanın lider turizm noktaları arasında ilk sıralara taşımayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda restorasyon ve kazı çalışmalarının yanı sıra, turistlere sunulan deneyimin zenginleştirilmesini sağlayacağız. Üçüncü odağımız da tanıtım. Efes için küresel bir tanıtım platformu oluşturacağız. Bunun için de sempozyum, konser, sergiler gibi konvansiyonel yöntemlerin yanı sıra, dijital olanakları da ön planda tutan bir eylem planımız var."

Efes'i dünya turizm liderleri arasına sokmayı hedefleyen Efes Vakfı'nın kaynaklarıyla ilgili soruları da yanıtlayan Kocabıyık, "Vakfımız başlangıçta yılda 1.5 milyon avro katkıda bulunma hedefiyle yola çıkıyor. Bunun 1 milyon avrosu  doğrudan vakfın kurucularından gelecek. Kalan 500 bin avro ise sponsor olmak isteyen kuruluşlardan temin edilecek"  dedi.

Efes'in dünyanın en önemli antik kentlerinden biri olduğunu Efes Vakfı'nın dünyanın sahip olduğu bu önemli miras hakkındaki farkındalığı artırmayı hedeflediğini söyleyen Kocabıyık, "Vakfımızın hedefleri arasında, çeşitli alanlarda restorasyon ve kazı çalışmalarının yan sıra, turistlere sunulan deneyimin zenginleştirilmesi de yer alıyor" diye konuştu.

150 yılda yüzde 15'i çıktı
Yaklaşık 150 yıldan beri kazı çalışmaları yapılan ve bugüne kadar sadece yüzde 15'i çıkarılan Efes Antik Kenti'nin kazı çalışmalarına yılda ortalama 1 milyon avroyla destek olan Avusturya'nın Bilim ve Araştırma Bakanı Dr. Beatrix Karl ise gördüklerinden çok etkilendiğini söyledi. Dr. Karl, Efes projesinin Avusturya'nın ülke dışındaki en büyük bilimsel araştırması olduğunu ifade etti.

Efes'in ortaya çıkarılmasında yaklaşık 30 yıldan beri destek veren Avusturya kazı ekibinin başkanı Sabine Ladstatter ise artık arkeolojinin görülebilir hale geldiğini söyleyerek bölgede yapılacak çok proje olduğunu ancak bir şeyi ortaya çıkardıktan sonra onu korumanın daha maliyetli olduğunu söyledi. Şu anda yılda ortalama 2 milyon kişiyi bulan turistler ziyareti sırasında kalabalık nedeniyle sıkışıklıklar yaşandığını belirten Avusturya'lı kazı başkanı alternatif yürüyüş güzergâhları gibi projeler gerektiğini söyledi.

Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nün Efes'teki kazıları sürdürdüğünü ve enstitünün başkanı Doç. Dr. Sabine Ladstatter'ın kazı başkanı olarak görev yaptığını belirten Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, "Enstitü, 600 bin avro kaynak ayırdı, gelecek yıl bu rakam iki katına çıkacak. Bugün ise Efes ile ilgili yeni bir vakıf yola çıkıyor" diye konuştu. (Radikal)

Efes para basıyor
Yılda 2 milyon kişinin ziyaret ettiği Efes Antik Kent'in bir yılda devlet bütçesine sağladığı katkı 40 milyon lira düzeyinde bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bakanlığın bütçesinden antik kentlerin bakımı, korunması ve kazı çalışmaları için 24 milyon lira ayrıldığını, Efes Antik Kenti için verilen paranın ise 2 milyon lira düzeyinde olduğunu söyledi.

Bakan Günay, Efes Vakfı'nın çok önemli bir misyonla yola çıktığını belirterek, "Anadolu toprakları onlarca kültüre, farklı dillere ve dinlere ev sahipliği yaptı. Efes, bu kentler içinde en yenilerinden biri" diye konuştu.
Radikal

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Borusan, Eczacıbaşı ve Doğuş, Efes için birleşti
  
Türkiye'nin en büyük üç holdingi Efes Antik Kenti'ni tanıtmak için biraraya geldi. 1 milyar dolarlık bütçeyle kurulan Efes Vakfı, kentteki kazı çalışmaları ve uluslararası tanıtımlara destek verecek

Kültür ve sanata yaptığı katkılarla tanınan Türkiye'nin en büyük holdinglerinden Borusan, Eczacıbaşı ve Doğuş Grubu, yılda 2 milyon kişinin ziyaret ettiği, Efes Antik Kenti'ni yaşatmak için Efes Vakfı çatısı altında biraraya geldi. Yaklaşık 1 milyar dolarlık bir bütçeyle kurulan Efes Vakfı, kazı çalışmalarına destek olmak, kentin daha rahat ziyaret edilmesini sağlamak ve uluslararası tanıtımına katkıda bulunmak amacını taşıyor. Vakfın kuruluşu nedeniyle Efes'te düzenlenen toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile kazı çalışmalarını sürdüren Avusturya'nın Bilim ve Araştırma Bakanı Dr. Beatrix Karl katıldı. Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Efes Vakfı'nın çok önemli bir misyonu olduğunu belirterek 'Anadolu toprakları farklı kültür, dil ve dinlere ev sahipliği yaptı. Hiçbiri arasında ayrım yapmıyoruz, bize emanet edilmiş her şeye gözümüz gibi bakıyoruz' dedi.

600 BİN EURO KAYNAK
Günay, kazı çalışmalarını sürdüren Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nün bu yıl 600 bin euro kaynak ayırdığını gelecek yıl  bu rakamın iki katına çıkacağını söyledi. Avusturya Bilim ve Araştırma Bakanı Dr. Beatrix Karl ise 'Burada bizim tarihimiz korunuyor. Bu proje Avusturya'nın yurtdışında sürdürdüğü en önemli bilim projelerinden biri, bu nedenle bizim için de çok büyük önem taşıyor' dedi.

Efes için küresel bir tanıtım fonu kurulacak
EFES Vakfı Başkanı ve Borusan Holding Başkanı Ahmet Kocabıyık, Vakfın kurulmasına destek veren Bülent Eczacıbaşı, Ferit Şahenk ve diğer sponsorlara teşekkür ederek 'Misyonumuz Efes'in geliştirilerek korunması için fon yaratmak ve dünyaya tanıtımı sağlamak. Burayı çağdaş ve modern uygulamaların sunulduğu bir vitrin haline getirmek istiyoruz. Bu çalışmalar yöredeki Osmanlı ve diğer medeniyetlerden kalan eserleri kapsayacak. Ayrıca özel bir Efes arşivi ile digital bir kütüphane kuracağız' dedi. Kocabıyık, Efes için küresel bir tanıtım fonu oluşturup, konser, sergi gibi etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi.

40 milyon TL katkı
YILDA 2 milyon kişinin ziyaret ettiği Efes'in bir yılda devlet bütçesine sağladığı katkı 40 milyon lira düzeyinde. Bakan Günay, bakanlığın bütçesinden antik kentlerin bakımı, korunması ve kazı çalışmaları için 24 milyon lira ayrıldığını, Efes için verilen paranın ise 2 milyon lira düzeyinde olduğunu söyledi. Bu 2 milyon lira güvenlik, temizlik ve personel giderlerine harcanıyor.
Akşam/Esin Gedik

Kocabıyık'tan, 'modern Celcius' projesi için 1 milyon euro
Borusan Holding öncülüğünde kuruluş çalışmaları sürdürülen Efes Vakfı, yılda iki milyon kişiyi çeken Efes'e yeni bir çehre kazandırmak için kolları sıvadı. Vakfın kuruluşuna ön ayak olan Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Efes'i arkeolojiinin çağdaş vitrini haline getirmek istediklerini söyledi. Kocabıyık "Efes Antik Kenti ile ilgili bilimsel araştırmalara da katkıda bulunma amacındayız. Ayrıca özel bir Efes arşivi ve dijital kütüphane kuracağız. Efes'i dünyanın lider turizm noktaları arasına koymayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda restorasyon ve kazı çalışmalarının yanı sıra, turistlere sunulan deneyimin zenginleştirilmesini sağlayacağız. Hedefimiz, ziyaretçinin memnun ayrılması ve tanıdıklarına tavsiye etmesi, bizim elçimiz olması" dedi. 1 milyon euroluk bir bütçe ayıran Borusan'ın yanı sıra Avusturya hükümeti de projelere yılda 600 bin euro aktaracak. Efes'te kazı çalışmalarını yürüten akademisyen Sabine Ladstatter ise vakfın çalışmalarını anlatırken Ahmet Kocabıyık'ı Celcius Kütüphanesi'ni yapan Julius Celcius Halemaeanus adına ile özdeşleştiriyor. Sabine "Ahmet Bey ile birlikte modern bir Celcius yaratabiliriz" dedi.

DİJİTAL ARŞİV YAPILACAK
Sabine Ladstatter vakıf çalışmaları kapsamında kazılar dışında günümüze kadar antik kent hakkında yayımlanan tüm araştırmaların ve kazı faaliyetlerinin dijital arşivini oluşturacaklarını söyledi.
Sabah

Efes'in 10 bin yıllık tarihine 3 holdingten çok anlamlı dokunuş
Efes Antik Şehri, sadece yüzde 15'lik kısmı ortaya çıkarılabilmiş olsa bile her yıl 2 milyon turist çekiyor. Şehrin henüz arkeolojk olarak dokunulamamış kısımlarının gün yüzüne çıkarılabilmesi ve Efes'in tüm dünya tarafından tanınan en önemli turizm lokasyonu olması için Borusan, Eczacıbaşı ve Doğuş Grubu liderliğinde Efes Vakfı kuruldu. Vakıf her yıl 1 milyon euronun üzerinde bir gelir yaratarak kazı çalışmalarına destek olacak.

 Efes Antik Kenti, Troya'nın hazin sonundan kaçanlar tarafından kuruldu. Antik kentin tarihi M.Ö 8 bin yılına kadar uzanıyor. Yani tam tamına 10 bin yıl geriye gidiyor. Bölgede farklı tabakalar halinde neolitik çağdan Grekler, Romalılar ve geç antik dönem hristiyanlığına kadar uzanan geniş bir yaşam skalasından izler bulmak mümkün.

Bölgede kazılar 1863 yılında İngilizler tarafından başlatıldı. Ancak finansal zorluklar nedeniyle sekteye uğradı ve sonra bayrağı 1893 yılında Avusturyalılar aldı. Ağırlıklı olarak yabancı bilim adamlarının gayreti ile 1956 yılında antik kentin bazı bölümleri açığa çıkarılabildi. Kazı çalışmaları halen devam ediyor. Düşünebiliyor musunuz 117 yılda Efes Antik Kenti'nin sadece yüzde 15'lik bölümü gün yüzüne çıkarılabildi. Henüz keşfedilmeyi bekleyen devasa bir şehir ve liman bulunuyor. Tüm bu çalışmalar ise bugüne kadar Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nün yıllık 600 bin euroluk fonu ile yürütülüyordu.

Borusan liderliğinde Eczacıbaşı ve Doğuş grupları bir anlamda Türkiye'nin ayıbına son verdiler ve Efes Vakfı'nı kurdular. Yaklaşık 1 milyon euroluk başlangıç bütçesiyle hayata geçirilen Efes Vakfı, antik kentteki kazı çalışmalarına destek olmak, kentin daha rahat ziyaret edilmesini sağlamak ve uluslararası tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla kuruldu. Vakıf, antik şehrin kısmen kazılmış ve halihazırda ziyarete kapalı kısımlarındaki kazı çalışmalarına ivme kazandırmayı hedefliyor. Ayrıca antik şehir hakkında yayımlanan tüm araştırmaların içinde yer aldığı bir dijital arşiv oluşturulacak. Ve Efes Antik Şehri'nin çok daha geniş bir tabanda tanıtımı için kampanyalar düzenlenecek. Efes Antik Şehri hakkında bir evrensel bilinç oluşturulmasına çaba gösterilecek.

Turizm lideri olabilir

Faaliyetine başlayan Efes Vakfı'nı tanıtmak için Efes Antik Kenti'nde bir toplantı düzenleyen Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı ve Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, antik kenti dünya turizm liderleri arasına sokmak istediklerini söyledi. Misyonlarını antik kentin geliştirilerek korunması için fon yaratmak ve tüm dünyaya tanıtım konusunda faaliyet göstermek olarak tanımlayan Kocabıyık, "Birincisi Efes'i çağdaş ve modern uygulamaların sunulduğu bir vitrin haline getirmek istiyoruz. Bu çalışmalar sadece antik kentle sınırlı kalmayacak; aynı zamanda yöredeki Osmanlı ve diğer medeniyetlerden kalan eserleri de kapsayacak. Ayrıca özel bir Efes arşivi ile dijital bir kütüphane kuracağız" dedi. Kocabıyık, "Hedefimiz buradan ziyaretçinin memnun ayrılması ve burayı tanıtıp tavsiye ederek bizim elçimiz olmasıdır. Son olarak da Efes için küresel bir tanıtım fonu oluşturacağız. Bunun için sempozyum, konser ve sergi gibi fonksiyonel yöntemlerin yanı sıra dijital olanakları ön planda tutan eylem planımız var" şeklinde konuştu.

Patronlar yönetimde

Efes Vakfı'nın yönetiminde Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi, M-D Gertner GmbH Başkanı Alexander E. Gertner, VIP Tourism Başkanı Yasemin Pirinçcioğlu, Avusturya Arkeoloji Enstitüsü yöneticisi ve Efes Kazı Başkanı Doç. Dr. Sabine Ladstatter, Viyana merkezli Efes Dostları Cemiyeti Başkanı DI Dr. Albert Hochleitner ile Türkiye Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal bulunuyor. Vakfın onursal başkanı ise Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay.

Ankara, Efes'ten elde ettiği gelirin hiç olmazsa % 10'unu Efes'e iade edebilmeli

Efes Antik Kenti'ni her yıl 2 milyon kişi ziyaret ediyor. Giriş ücreti 20 TL olarak belirlenmiş. Şehrin içinde Yamaç Evler bölümü var, oraya ayrıca 15 TL daha vererek girebiliyorsunuz. Efes'e gelen her 3 kişiden biri Yamaç Evler'i de ziyaret ediyormuş. Yani kabaca 50 milyon lira yapar. Efes Antik Şehri'nde ayrıca yaz döneminde önemli konserler de oluyor ve buradan da çok önemli bir gelir yaratılıyor. Müze Kart'la indirimli gelenleri ve öğrenci girişini düşerseniz, Efes Antik Şehri'nin yıllık gelirini kabaca 30 milyon lira olarak tahmin edebiliriz. Ne yazık ki ziyaretçilerinden 30 milyon TL üreten Efes Antik Şehri'ne devletin harcadığı para topu topu 2 milyon TL. Bu paranın da büyük bölümü personel maaşlarına gidiyor. Yani Ankara, Efes'in tüm ihtişamından yararlanıyor ancak onun ihtiyacı olan desteği sağlamıyor. Efes Antik Şehri'ne Avusturya'nın sahip çıkması, kazı çalışmalarını finanse etmesi aslında Türkiye'nin ayıbıdır. Önde gelen 3 büyük grup desteği ile şimdi büyük bir boşluğu dolduracak. Ancak Hükümet'in de Efes'ten gelen parayı genel bütçeye atmak yerine hiç olmazsa yüzde 10'unu bilemediniz yüzde 5'ini yine Efes'e iade etmesi, kazı çalışmalarına destek olması gerekir diye düşünüyorum. Sonuçta bu bir harcama da olmayacak yatırım olacak. Çünkü Efes Antik Şehri ihtişamı ile ortaya çıktıkça harcadığının 10 mislini geri alabileceği bir yatırım aracına dönüşecek.
Ercan İnan/Vatan


Geri Dön