Ekim ayı kira artış oranı!
Türkiye İstatistik Kurumu, kira artış oranları için baz alınan ÜFE oranlarını açıkladı. Buna göre Ekim ayı kira artış oranı yüzde 3,93 oranı olarak belirlendi. Ekim ayında yenilenen sözleşmelerde kira artışları yüzde 3,93 oranını geçemeyecek...
Ekim ayı kira artış oranı!
2013 yılı Ekim ayı itibari ile sözleşme süresi dolan kiracıların, merakla bekledikleri enflasyon oranları Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) oranları oluyor. Çünkü 4 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Borçlar Kanunu'na göre kira artış oranı da ÜFE'ye bağlanıyor.
Söz konusu uygulamanın 8 sene sonrasına ertelendiği ile ilgili bilgiler ise yalnız işyerleri için geçerli oluyor. Yani konut kiralamalarında yapılacak kira artışları ÜFE oranlarına bağlı olarak yapılıyor. Peki Ekim ayında kiralar ne kadar artacak? Ekim ayı kira artış oranı nedir, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayımladığı enflasyon oranlarına göre 2013 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,69, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,15, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,77 ve on iki aylık ortalamalara göre %3,93 artış gösterdi.
Bilindiği üzere kira artış oranları yukarıda yer alan on iki aylık ortalama oranlarına göre yapılıyor. Buna göre; yukarıda yer alan veriler doğrultusunda Ekim ayı için kira artış oranları ise en fazla yüzde 3,93 oranında artış gösterecek.
Üretici Fiyatları Endeksi, Ekim 2013 bülteni kapsamında yer alan diğer bilgiler şu şekilde sıralanıyor:
Üretici Fiyatları Endeksi aylık %0,69 arttı
Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE), 2013 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,69, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,15, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,77 ve on iki aylık ortalamalara göre %3,93 artış gösterdi.
Tarım sektörü aylık %4,43 artarken, sanayide değişim gerçekleşmedi
Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %0,59 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %2,71 düşüş gerçekleşti. Sanayi sektörü endeksinde ise bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,36, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,03 ve on iki aylık ortalamalara göre %5,30 artış gerçekleşti.
Sanayide en yüksek aylık artış ham petrol ve doğal gazda gerçekleşti
Sanayinin üç sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,15 artış, imalat sanayi sektöründe %0,08 düşüş, elektrik, gaz ve su sektöründe ise %0,24 artış olarak gerçekleşti.
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; ham petrol ve doğal gaz çıkarımı (%4,51), giyim eşyası imalatı (%2,28), taşocakçılığı ve diğer madencilik ürünleri (%2,20) alt sektörleridir. Buna karşılık kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri (%-3,92), basım ve yayım (%-2,60), makine ve teçhizat imalatı, b.y.s (%-2,25) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.
ÜFE’de kapsanan 788 maddeden; 178 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 368 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 242 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.