Ekonomi ve gayrimenkulde istikrar dönemi!
Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, gayrimenkul sektöründe toparlanmanın başladığını söyledi. Çetinsaya 2020 yılının daha iyi olacağını da sözlerine ekledi.
Star gazetesi yazarı Kaan Zenginli, Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ile bir röportaj gerçekleştirdi. İşte Zenginli'nin o röportajı...
Dokunduğu 200'den fazla sektör ile ekonoinin lokomotifi konumunda bulunan inşaat sektörü, 2020 yılına umutlu giriyor. Son 3 yıldır kötü günler geçiren, faiz ve döviz kum artışı nedeniyle satışları aşağı yönlü seyreden sektör, son 6 aydır toparlanma sürecine girdi. Hükümetin destekleri, bankaların konut faiz indirim kampanyaları ve döviz kurunun gevşemesi ile nefes alan gayrimenkul sektörü, yıl sonunda 1 milyon satış hedefliyor. Sektörün en büyük oyuncuları arasında yer alan Artaş İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya’ya sektörün mevcut durumunu ve geleceğini sorduk. Özellikle 2023 yılının Türkiye ve ekonomi için önemli öldüğünü söyleyen Çetinsaya istikrarlı bir sürece girildiğine ve hedeflerin tutacağına işaret etti.
-Ekonominin toparlanma sürecine girdiği son çeyrekte inşaat sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gayrimenkul sektörü 2019 yılının ilk yansını yüksek faiz oranları, yüzde 1’in üzerinde seyreden hatta 2 oranlarını bulan yüksek konut kredi faizleri ve kur dalgalanmalarının getirdiği bir yavaşlamayla geçirdi. Bu altı aylık süreçte inşaat maliyetlerinde oluşan artışın yanı sıra döviz kurlarıdaki hareketliliğin yatmmcıları bekleme sürecine ittiğini gözlemledik. Yılın ikinci yarısına girerken hükümetimiz sektörü olumsuz etkileyen bu tablo karşısında bir dizi çalışmalara imza attı. Temmuz ayında yüksek faiz oranlarının indirilmesi ile başlayan ve ağustos ayında kamu bankalarının konut kredi faiz oranlarını yüzde 1’in alnna çekmesi ile devam eden değişiklik konut piyasasını hareketlendirdi. Bu tablo sektör açısından oldukça memnun ediciydi. Son çeyrekle toparlanma sürecine giren inşaat ve gayrimenkul sektörünün 2019 yılını 1 milyonun üzerinde konut satışı ile tamamlayacağı aşikardır. Bu olumlu tablonun 2020 yılı içinde iyi bir başlangıç olacağını söyleyebiliriz.
-Önümüzdeki yıl inşaat sektörü eski parlak günlerim yakalayabilecek mi?
2020 yılının gerek ekonomimiz, gerekse inşaat sektörü açısından geride bıraktığımız yıla kıyasla çok daha aktif geçeceğine inanıyorum. Sektörümüzün gerek konut satışları, gerekse yeni projelerin hayata geçirilmesiyle eski parlak günlerini yakalayacağı kanaatindeyim.
- 2023’e yaklaşırken, konulan hedeflerle ilgili düşünceleriniz neler?
Türkiye olarak 2023 vizyonu kapsamında koyulan hedeflere her geçen gün daha da yaklaşıyoruz. Ekonomi alamnda ülkemizin son 10 yılına bakıldığında büyük bir yol kat edildiğini, önemli atılımlar ve büyüme oranları kaydedildiğinigörüyoruz. Bu süreçte devletimizin devasa yatırımları bir bir hayata geçti. İnanıyorum ki; ülkemiz yakın bir gelecekte hem bulunduğumuz coğrafyadaki üstünlüğünü artıracak, hem de ekonomideki istikrarını sağlamlaştıracaktır.