27 / 04 / 2024

Ekspertiz değerlemesi neye göre yapılır?

Ekspertiz değerlemesi neye göre yapılır?

Gayrimenkul ekspertiz değerlemesi neye göre yapılır?: Gayrimenkulün tapu kayıtlarında maliki, bağımsız bölüm numarası, katı, blok numarası, ada, parsel, ve mahallesi gibi özelliklerine bakılarak değerleme yapılıyor...




Ekspertiz değerlemesi neye göre yapılır?

Ekspertiz değerlemesi yapılırken, gayrimenkulün tapu kayıtlarında maliki, bağımsız bölüm numarası, katı, blok numarası, ada, parsel, ve mahallesine bakılıyor. Ayrıca konutun üzerinde ipotek, haciz, satış vaadi gibi şerhlerin var olup olmadığı, tapu dairesindeki kayıtlı kat irtifakı yada kat mülkiyeti projesi ve kadastro paftası da inceleniyor. Konutun haritasına göre konutun bulunduğu semt, cadde ve sokağı tespit ediliyor.


Ekspertiz değerlemesi neye göre yapılır?

Konutun belediyedeki imar durumu varsa iskan ve inşaat ruhsatları lisanslı eksper tarafından konutu yerinde görerek teyit ediliyor. Lisanslı eksper konutun iç özelliklerine, yapım aşamasında kullanılan malzemeye de bakıyor.

Konutun prim yapma potansiyeli gözden geçiriliyor. Bulunduğu yerdeki konumuna bakılıyor. Çevredeki satılık ve kiralık fiyatlar tespit edilerek konutun satış hızı tespit ediliyor.


Ekspertiz tüm bu işlemleri yaparken hem bankanın hem de tüketicinin çıkarlarını korur. Doğru yapılacak değer tespiti bankanın riskini minimize ediyor. Konutun ekspertiz değeri belirlenirken artı eksi yüzde 10 sapma olabiliyor. Bu durum hatalı olarak gösterilemiyor.



Ekspertiz raporuna itiraz!
Ekspertiz raporu nereden alınır?
Gayrimenkul eksperi olmak için aranan şartlar!
Banka gayrimenkul eksperi!





Geri Dön