16 / 05 / 2024

El değiştiren 8,5 milyon aracın 6 milyonu karaborsada satıldı

El değiştiren 8,5 milyon aracın 6 milyonu karaborsada satıldı

İkinci el otomobil piyasasında çıkarılan yasaların kayıt dışılığı artırmaktan başka bir işe yaramadığını kaydeden 38 yıllık galerici Salih Kılınç, yetki belgesi ve denetim mekanizmasının devreye girmesi gerektiğini söyledi.



El değiştiren 8,5 milyon aracın 6 milyonu karaborsada satıldı

-Bir başkası bir yılda 60 araç alıp sattığını söyledi. Yasal olarak bir kişi yılda en fazla 3 araç alıp satabilir. Ama aile üyelerinin, eşinin, dostunun vekaletlerini almış, kendi başına bu işi yapıyor. Bizim mesleği herkes yapıyor.

- Tebligat yok, inceleme yok. Sistem, insanları kayıt dışılığa itiyor. Ticaret Bakanlığı’nın çıkardığı yasa, galericileri tamamen devre dışı bırakıp binici şahıslara yetki veriyor.

- Galericiler olarak, Ticaret Bakanlığı'ndan yetki belgelerimizi yürürlüğe koymasını istiyoruz. Yönetmelik uygulanırsa aradaki al-satçılar devreden çıkar, 4 yıldır öteleniyor.

- 2021'de 8 buçuk milyon ikinci el araç el değiştirdi. Bunun sadece bir buçuk milyonunu vergiye tabi olan esnaf tarafından gerçekleştirdi. Bir milyonu da ticari amaç gütmeyen kişilerden geçti. Kalan 6 milyon araç bu işi merpen altı yapanların eliyle satıldı. Noterdeki harç parası dışında devlete bir kuruş vergi vermedi bu 6 milyon aracı satanlar.

- Satışlar noter üzerinden yapılıyor. Hem vergi dairesinin hem Emniyet’in sisteminde kimin, kime, kaç araç sattığı kayıtlı. Kayıt var kontrol yok.

- Kayıt dışı al-sat yapanlara inceleme başlatılırsa, işlem yapılırsa; bir ay içinde hem fiyatlar yerine oturur hem de devletin vergi kaybı kapanır.

Sıfır araçta yeni taktik! Bir gecede yüzlerce araç 6001 km oldu

Bakanlıktan flaş hamle! Hileli ilanlar takibe alındı 300 bin lira ceza gelecek

İkinci el otomobil alacaklar müjde! Fiyatlar gevşemeye başladı

 


Geri Dön