13 / 05 / 2024

Elektrikte kademeli tarife nasıl belirleniyor?

Elektrikte kademeli tarife nasıl belirleniyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir televizyon özel yayınında kendisine yöneltilen gündeme ilişkin sorulara yanıt verdi ve dikkat çeken açıklamalar yaptı.



Enerji piyasalarının sürdürülebilirliği amacıyla zorunlu miktar kadar bir düzenleme yapılmakla beraber fiyatlarda sübvansiyonun hala mevcut olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Yani 2021 yılında vatandaşlarımızın elektrik faturalarında yüzde 50, doğal gaz faturalarında ise yüzde 75 oranında devletimiz sübvansiyona gitmiştir. Böylece, toplamda 100 milyar lirayı bulan maliyeti devletimiz sübvanse ederek karşıladı ve tarifelere de bunu yansıtmadı. 2022 yılında da benzer sübvansiyonlar yine devam edecektir." açıklamasında bulundu.

Elektrikte kademeli tarife nasıl belirleniyor?

Bir konut abonesinin aylık elektrik ve doğal gaz faturaları için ödediği toplam tutarın 2002 yılında net asgari ücretin yüzde 47'sini meydana getiriyorken 2022 yılında aynı miktardaki tüketim için bu oranın yüzde 12,9 seviyelerine gerilediğini dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Kademeli tarife, Türkiye'deki hanelerin ortalama elektrik tüketimleri hesaplanarak 150 kilovatsaat olarak belirlendi. 2021 yılı verilerine göre, ülkemizdeki konutlarda kullanılan ortalama tüketim aylık 134 kilovatsaat olarak gerçekleşti. Aylık 150 kilovatsaatlik tüketim, düşük tarifeden 150 kilovatsaati aşan tüketimler ise daha yüksek bir tarifeden faturalandırılıyor. Aylık 150 kilovatsaat miktarı bir ay 30 gün varsayılarak, günlük 5 kilovatsaatin 30 güne tekabül eden miktarından hareketle oluşuyor."

Erdoğan, kademeli tarifenin amacının elektriğin verimli kullanımının teşvik edilmesi ve dar gelirli vatandaşların kullandığı elektriğin sübvanse edilmesini sağlamak olduğunu dile getirerek uygulamanın henüz başladığına, gelecek günlerde kullanım verilerinin de izleneceğini belirtti.

Faizler düşecek mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika açıklaması!

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında açıkladı: Maaşlara ek zam geliyor!

Asgari ücrete vergi istisnası! Tüm detaylar belli oldu!

Akaryakıta zam yolda! Ne zaman yapılacak?

Altın fiyatlarında Fed depremi!

Emeklinin hesabına maaştan ayrı 2.750 lira ödeme yapılacak!

Dolar ve euroda son durum ne?

Tapudan randevu alacaklar dikkat! Bu tapu müdürlükleri...

Faizler düşecek mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika açıklaması!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön