27 / 04 / 2024

Elektrikte tek zamanlı tarife nedir?

Elektrikte tek zamanlı tarife nedir?

Puantlı tarife olarak da bilinen çok zamanlı tarife; üç farklı zaman dilimlerinde farklı uygulanan elektrik tarifesine deniyor. Peki, elektrikte tek zamanlı tarife nedir? Elektronik sayaçla mekanik sayaç arasındaki fark nedir?



Elektrikte tek zamanlı tarife nedir?

Elektrikte tek zamanlı tarife; günün tüm zamanlarında tüketilen elektrik enerjisine tek bir fiyat olarak uygulanan tarife olarak karşımıza çıkıyor.


Buna karşın çok zamanlı tarife ise; üç farklı zaman dilimlerinde farklı uygulanan elektrik tarifesine deniyor. Puantlı tarife olarak da bilinen çok zamanlı tarife için en yakın BEDAŞ Müşteri Hizmetleri Merkezi’ne yazılı olarak başvurmanız gerekiyor.


3 zamanlı tüketim değerlerini gösterebilen elektronik sayacı olmayan abonelerin bu tarifeden yararlanabilmeleri için bu özelliğe sahip sayaç temin etmesi gerekmektedir.


Elektronik sayaçla mekanik sayaç arasındaki fark nedir?

Elektronik sayaçla mekanik sayaç arasındaki fark BEDAŞ tarafından şu şekilde açıklanıyor; Elektronik sayaç üç zamanlı ölçüm yapabilmektedir. Üç zamanlı ölçüm aralıkları: 06.00–17.00 Gündüz  / 17.00-22.00 Puant  / 22.00–06.00 Gece zaman aralıklarında tüketim ölçümü yapılabilmektedir.

 

Tüketimlerinizi, düşük tarife olan Gece’ye kaydırdığınız zaman ucuz tarifeden yararlanma şansınız bulunmaktadır. Fakat mekanik sayaçta bu opsiyon bulunmamaktadır. 


Elektronik sayaçlar hafızalarında 1 senelik tüketim bilgilerini tutabilmektedir. Herhangi bir problem durumunda elinizde bir veri olacaktır. Fakat, mekanik sayaçta böyle bir özellik bulunmamaktadır. 


Elektronik sayacın amperaj aralıkları fazla olduğundan dolayı, kısa sürede yanma riski bulunmamaktadır. Elektronik sayaçların garantileri 3-5 sene arası değişmektedir. Haberleşme modülü olan elektronik sayaçlar, uzaktan okumaya olanak sağlamaktadır. 



Elektrik gece tarifesi nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön