30 / 04 / 2024

Emekli maaşlarında prim gün sayısı bilmecesi! SGK ve BAĞ-KUR'lular...

Emekli maaşlarında prim gün sayısı bilmecesi! SGK ve BAĞ-KUR'lular...

Emekli olacak veya emekli olmuş milyonlarca vatandaşın alt sınır aylıklarının yüksek prim ödeyerek uzun yıllar çalışan emeklilerin maaşına yetişmesi tartışma konusu yarattı. 2000'den önce 7400 gün ile 3600 gün prim ödeyip emekli olan vatandaşların aynı maaşı alması intibak talebini gündeme taşıdı.



Milyonlarca emeklinin enflasyon rakamlarından doğan fark kadar maaşlarına zam gelecek. Yılın ikinci yarısında uygulanmak üzere Temmuz 2022'de SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları 2022 yılı için yüzde 42.35 oranında yükseldi. En düşük emekli maaşı ise 2 bin 500 liradan 3 bin 500 liraya artıldı. Ancak emekli maaşlarındaki bir uygulama tartışmalara neden oldu. Yüksek prim ödeyerek uzun yıllar çalışanlara bağlanan aylık tutarının alt sınıra yakın olması, intibak talepleri gündeme düştü.

Sigorta başlangıcı 2000 yılından önce olanların emekli aylığı; 2000 öncesi, 2000-Eylül 2008 dönemi ve Eylül 2008 sonrası dönem için ayrı ayrı hesaplanan üç ayrı kısmi aylığın toplamından oluşmakta. Ancak alt sınır aylığı uygulaması nedeniyle 2000 yılından önce 7400 gün ile 3600 gün prim ödeyip emekli olana aynı maaş verilmekte.

Emekli maaşlarında prim gün sayısı bilmecesi! SGK ve BAĞ-KUR lular...

ALT SINIR HESAPLARI BOZDU

Cumhuriyet’ten Nergis Şimşek’in haberine göre, 5510 sayılı Kanunun ek 19. maddesinde öngörülen alt sınır aylığı uygulamasında farklı bir durum mevcut. Sistemde sigortalılara prime esas kazançları ve prim gün sayıları dikkate alınmak suretiyle hesaplanarak bağlanan aylık tutarları bulunuyor. Bu aylıkların ödenmesi sırasında alt sınır aylığı devreye germekte. Sigortalının sistemde hesaplanan aylık tutarı ile genel belirlenen en düşük emekli aylığı karşılaştırılıyor ve yüksek olan ödenmekte. Yoksa sigortalının sistemde tutulan aylığının miktarı değişmiyor ve maaşlara yapılan her zam sigortalının sistemdeki aylığına yapılarak bankaya gönderilme sırasında mukayese işlemi yapılmakta. Dolayısıyla, altı ayda yapılan emekli zamları sigortalıların kendi aylıklarına uygulandığında, aylık tutarları her seferinde alt sınır aylığının altında kalırsa, emekliler uzun süre sadece alt sınır aylığı almaya devam edilmekte.3.500 TL aylık tutarının içinde ek ödeme de bulunduğundan, emeklilere ödenecek aylık, önce yüzde 42,35 oranında artırılacak ve bulunan rakam, emekli alt sınır aylığı olan 3 bin 500 liranın ek ödemesiz tutarı olan 3.365.38 TL ile karşılatırfcaak. Zam uygulanan aylık, bu tutarın üstünde ise aynen ödenecek, altında ise 3.500 TL alt sınır aylığı ifa edilecek.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön