10 / 05 / 2024

Emekli, öğrenci ve asgari ücretli için barınma sorunu büyüyor! İstanbul'da ev kiralamak hayal mi oldu?

Emekli, öğrenci ve asgari ücretli için barınma sorunu büyüyor! İstanbul'da ev kiralamak hayal mi oldu?

Emekli, öğrenci ve asgari ücretli için artık İstanbul’un merkezi bölgelerinde konut kiralamak daha da zorlaştı. Tapusorcom’un hazırladığı rapora göre, bu üç grup megakentte sadece Arnavutköy ve Çatalca’da konut kirayalayabilecek duruma geldi...



Ekonomimcom'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; artan kira bedelleri sebebiyle, dar gelir gruplarının zorunlu olarak şehrin çeperlerine gittiğine dikkat çekilirken; merkezlerde işi olanların trafiği zorlayacak göç hareketliliği oluşturduğu da belirtildi. 

Tapusorcom tarafından en düşük emekli aylığı üzerinden İstanbul’da ilçe bazlı yapılan incelemede, emeklilerin Beşiktaş’ta kiralık ev bulma oranı yüzde 3 iken, Kadıköy, Bakırköy, Adalar ilçelerinde bu oran yüzde 4, Sarıyer’de yüzde 5 ve Şişli’de yüzde 6 olarak hesaplandı. 

Emekli, öğrenci ve asgari ücretli için barınma sorunu büyüyor! İstanbul da ev kiralamak hayal mi oldu?

Emeklilerin bütçesine en uygun ilçeler ise yüzde 55’le Arnavutköy, yüzde 54’le Çatalca, yüzde 53’le Silivri’de ve yüzde 47 ile Sultanbeyli olarak belirlendi. Emekli aylığıyla Türkiye genelinde konut kiralayabilecek iller arasında Tunceli, Hakkari, Bingöl, Kars ve Muş ön planda yer alırken; bu oran İstanbul’da yüzde 13’e Antalya’da yüzde 18’e ve Muğla’da yüzde 21’e ulaşıyor. 

Gayrimenkul pazarı asgari ücret üzerinden analiz edildiğinde ise İstanbul’da beyan edilen kiralık  konut arzlarının yüzde 33’ü asgari ücretin altında olduğu belirlendi. 

Bir asgari ücretli maaşının tamamını kira giderine ayırması durumunda Beşiktaş'ta kiralık konut bulma oranı yüzde 9, Sarıyer’de yüzde 12, Kadıköy ve Bakırköy’de ise yüzde 15 oldu. Bu oran Çatalca’da yüzde 89, Arnavutköy ve Silivri ilçelerinde yüzde 87’ye kadar çıkıyor. 

Emekli, öğrenci ve asgari ücretli için barınma sorunu büyüyor! İstanbul da ev kiralamak hayal mi oldu?

İstanbul genelinde konut bulmak zorlaşırken, Beşiktaş’ın Dikilitaş mahallesinde asgari ücretin altında binde 21 gayrimenkul arzı bulunduğu belirlendi. Bu oran Türkali mahallesinde binde 17, Gayrettepe’de binde 8, Mecidiye ve Muradiye mahallelerinde binde 4 olarak ifade edildi. 

Türkiye genelinde ise asgari ücretin tamamı ile kiralık konut bulunabilecek illerin başında Siirt, Bingöl, Ağrı, Muş ve Kars yer alıyor. 

Antalya’da gayrimenkul piyasasına arz edilen kiralık konutların yüzde 37’si asgari ücretle karşılanabiliyorken bu rakam İstanbul’da yüzde 38 ve Muğla’da yüzde 43 oranını görüyor.  

Emekli, öğrenci ve asgari ücretli için barınma sorunu büyüyor! İstanbul da ev kiralamak hayal mi oldu?

Öğrencilerin İstanbul'da daha çok zorlukla karşılacağına dikkat çekildi. Tapusorcom'un verilerine göre İstanbul’da yaşayan öğrenciler için barınma sorunu çok daha ciddi bir biçimde ortaya çıkıyor. 

Yurt bulamayarak arkadaşlarıyla beraber konut kiralamak isteyen 3 öğrenci aldıkları KYK burslarının tamamını kira gideri olarak harcadığı takdirde İstanbul genelinde bütçelerine uygun kiralık ev bulma oranı sadece yüzde 6 olarak hesaplandı. 

Bu oran Çatalca’da yüzde 40, Arnavutköy’de yüzde 36, Sultanbeyli’nde yüzde 32’ye çıkarken Beşiktaş – Bakırköy ve Sarıyer’de yüzde 2’ye kadar geriliyor. 

Kadıköy – Beylikdüzü – Başakşehir’de yüzde 3’e, Şişli’de yüzde 4’e ve Zeytinburnu – Beyoğlu’nda yüzde 6’ya iniyor.

Türkiye geneline bakıldığında 3 öğrenci tüm KYK bursunu kiraya ayırması halinde Hakkâri ve Tunceli’de barınma ihtiyaçlarını karşılayabiliyorken bu oran İstanbul’da yüzde 7, Antalya’da yüzde 11 ve Muğla’da yüzde 23 şeklinde belirlendi.  

Aile destek paketini kimler alabilir? Aile destek yardımı başvurusu nasıl yapılır? Aile destek parası ne kadar yatacak?

Evde bakım parasında Kasım şoku! Evde bakım maaşı yatan iller peş peşe açıklandı! Hemen kontrol edin!

Altın kan kaybetmeye devam ediyor! Yatırımcılar şaşkın! Elinde 1 gramı bile olan acil baksın! Güncel altın fiyatları

Asgari ücret 1 Ocak 2023 zammında çok büyük deprem! Bu rakamları görenlerin resmen nutku tutuldu! Hemen göz atın!


Geri Dön