18 / 05 / 2024

Emeklilikte eksik günlere çare bulundu! Emekli olmak için eksik günler nasıl tamamlanır?

Emeklilikte eksik günlere çare bulundu! Emekli olmak için eksik günler nasıl tamamlanır?

Türkiye’de emeklilik şartları insanların en çok merak ettiği konulardan biriyken eksik gün konusu ise tam bir muamma. Peki, emeklilikte eksik günler için ne yapmak gerekiyor? Emeklilikte eksik günler çalışmadan nasıl tamamlanır? Tüm detaylar haberimizde…



ESKİ İŞYERİNDE SİGORTA YATMADIYSA 

Prim eksiğinin nedenlerinden biri de kayıtdışılık. Yani; sigortasız olarak çalıştırılan işçi için prim ödenmiyor. Sigortasız olduğundan veya sigortası geç yapıldığı için ya da eksik yatırıldığından dolayı kişinin primi yetersiz halde kalabiliyor. Bu durumdaki işçiler ise sigortasız çalıştıkları zaman zarfını, işten ayrıldıktan sonra beş yıl içinde açacakları hizmet tespit davası ile tespit edebiliyorlar. Bu yol ile kayıp günlerin geri kazanılabilmesi için şahit ve belge olması önemli şartlar arasında.

6 YIL KAZANMAK MÜMKÜN 

Sigortanın ardından yapılan üç doğum, kadına 2160 gün 6 sene kazandırıyor. İlk sigorta yaptırılmadan önce yapılan askerlik görevinin borçlanmasıyla da 540 güne kadar prim kazandırıyor. Doğum ve askerlik borçlanması ise kişinin işe giriş tarihini geri alabildiği için daha az prim ile daha erken emeklilik imkanı da vermiş oluyor.

GURBETÇİYE TANINAN HAKLAR 

Yurtdışında çalışanlar belli kriterlerde çalıştıkları süre zarflarını borçlanarak emeklilik hesabına katabilirler. Yine aynı şekilde kadınlar yurtdışında 18 yaşının ardından geçirdikleri süreleri çalışmış olmasalar bile borçlanma yapabilirler.

Emeklilikte eksik günlere çare bulundu! Emekli olmak için eksik günler nasıl tamamlanır?

EDİTÖR NOTU: Bu haber 21 Ağustos 2022 tarihinde saat 10.48'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,24 Türk Lirası, euro 18,32 Türk Lirası, altının gramı ise 1031 Türk Lirası değerinde.

Erken seçime gidilecek! Vergi affı, kredi ve paralar yavaş yavaş geliyor! İslam Memiş yürekleri ağızlara getirdi

Bankalar çıldırdı emekliler yaşadı! Promosyon yarışında tam 8 bin 250 lira veriliyor! Akbank, Garanti, Yapı Kredi, ING…

Dolar alev alev yanıyor! Doları olanlar bu haberi okumadan geçmemeli! Son dakika 21 Ağustos dolar kuru

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön