Vasiyeti yerine getirmek için görevli nasıl atanır?
Ölen bir kişinin vasiyeti üzerine vasiyet işlemleri gerçekleştirilirken bazı kuralların esas alınması gerekiyor.Aynı zamanda bu işlem gerçekleştirilirken bir görevli bulunması gerekiyor.Peki,vasiyeti yerine getirmek için görevli nasıl atanır?
Medeni kanunda da belirtildiği gibi mirasbırakan, vasiyetnameyle bir veya birden çok vasiyeti yerine getirme görevlisi atayabiliyor.Vasiyeti yerine getirme görevlisinin, göreve başladığı sırada fiil ehliyetine sahip olması gerekiyor.
Vasiyeti yerine getirme görevlisine sulh hâkimi tarafından bu görevi bildiriliyor; bildirim tarihinden başlayarak onbeş gün içinde kabul edilmediği sulh hâkimine bildirilmezse, görev kabul edilmiş sayılıyor.
Medeni kanuna göre vasiyeti yerine getirme görevlisinin görevleri şunlardır:
- Göreve başladıktan sonra gecikmeksizin terekedeki malların, hakların ve borçların listesini düzenler. Liste düzenlenirken olanak varsa mirasçılar hazır bulundurulur.
-Terekeyi yönetir ve yönetimin gerektirdiği ölçüde tereke mallarının zilyetliğinin kendisine devrini ister.
-Tereke alacaklarını tahsil eder, borçlarını öder.
-Vasiyetleri yerine getirir.
-Terekenin paylaşılması için plân hazırlar.
-Tereke ile ilgili dava ve takiplerde miras ortaklığını temsil eder. Mirasçılar tarafından açılmış davalardan görevi ile ilgili olanlara müdahil olarak katılabilir.
-Açtığı veya aleyhine açılan davalar ile yapılan takipleri mirasçılara bildirir.
Vasiyeti yerine getirme görevlisinin denetimini Sulh hâkimin yapıyor.Hâkim, şikâyet üzerine veya re'sen gereken önlemleri alıyor.Vasiyeti yerine getirme görevlisinin yetersiz olduğu, görevini kötüye kullandığı veya ağır ihmali tespit edilirse, sulh hâkimi tarafından görevine son veriliyor. Bu karara karşı tebliğinden başlayarak onbeş gün içinde asliye mahkemesine itiraz edilebiliyor. İtiraz üzerine verilen karar kesindir.
2015 tapu parası ne kadar?
Özge ÖZDEMİR/Emlakkulusi.com