30 / 04 / 2024

Emeklilikte son 7 yıl kuralı!

Emeklilikte son 7 yıl kuralı!

Sosyal güvenlik sistemindeki uygulamalar sebebiyle emekli adaylarının kafası karışabiliyor. Bunlardan birisi de ‘son 7 yıl kuralı’. Emeklilikteki son 7 yıl kuralı emekliliğine birkaç sene kalan herkesin kulak kabartması gereken konu. Çünkü emeklilikteki son 7 yıl kuralı alınacak maaştan tutun da sig



Çalışma hayatı boyunca farklı sigortalılık statüsünde yer almak oldukça sık karşılaşılan bir durum. Örneğin; sigortalı çalışan bir kişi daha sonra Bağkur’a geçiş yapabiliyor ya da memur olarak Emekli Sandığı’na prim ödeyebiliyor. Öte yandan bir memurun işten ayrılarak sigortalı olarak çalışmaya başladığı durumları da görebiliyoruz.

Kısacası çalışma hayatında farklı statüde prim ödemesi gerçekleyebiliyor. Farklı statülerde çalışan bu kişilerin, emeklilik zamanları geldiğinde hizmetleri birleştiriliyor. Böyle bir durumda ise emekli olacak kişinin hangi sigortalılık statüsünden emekli olacağı en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu durumun tespiti ise emekli olacak kişinin ilk sigorta yaptırdığı tarihe göre değişiyor:

11 Ekim 2008’den önce sigortalı olanların hangi sigortalılık statüsünden emekli olacağına son 7 yıl kuralına bakılarak karar veriliyor.

21 Ekim 2008 ve daha sonra sigortaya kayıt olanlar ise tüm çalışma hayatı boyunca fazla prim ödediği sigortalılık statüsünden emekli oluyorlar.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön