Ekonomi

Emeklilikte yaşa takılanlar dikkat! İşte o kritik şartlar!

EYT ile ilgili çalışmalar yeninde gündemde yerini aldı. Kapsamın belirlenmesinden sonra emeklilik için hesaplama yapılacak. Burada işe başlangıç tarihi ve prim ön plana çıkıyor. Peki, düzenleme ile kimler emekli olacak? Nasıl hesaplama yapılacak? İşte EYT ile ilgili ilişkin merak ettiği tüm detaylaEYT ile ilgili çalışmalarda önce kapsamın belirlenmesi, ardından emeklilik koşullarının oluşturulması bekleniyor

Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen Emeklilik Yaşı (EYT) ile ilgili çalışmalar devam ediyor. EYT ile ilgili çalışmalarda önce kapsamın belirlenmesi, ardından emeklilik koşullarının oluşturulması bekleniyor. Kapsamın belirlenmesinde öne çıkan tarih 8 Eylül 1999'dur.

Bu tarihten önce sigortalı olan erkekler için 25 yıl, kadınlar için 20 yıl SSK sigortalı. Ayrıca çalışma tarihine göre 5000 ile 5975 arasında prim ödenmesi gerekmektedir. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında sigortalı olanlar ile farklı kurumlarda sigorta yaptıranlar için ayrı hesaplar açılmaktadır.

Peki, düzenleme ile kimler emekli olacak? Nasıl hesaplama yapılacak? İşte Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili  ilişkin merak ettiği tüm detaylar...

İŞTE FORMÜLLER

EYT kapsamı belirlendikten sonra emeklilik koşulları için farklı formüller masaya gelecek. SSK'lıların primi düşük olanlar için kısmi emeklilik, yıl ve primi tamamlayanlar için yaş şartı aranmaksızın veya belirli bir miktarın ödendiği 50 yaş formülü ile emeklilik uygulanan Finlandiya modeli bunlardan bazılarıdır. maaşından kesinti yapılır.

  

A Haber'de yer alan habere göre; farklı kurumlarda çalışmaları olanlar bu hizmetlerini birleştirecek.Ancak emekliliği, son 7 yıllık sigortalılık süresinde 3.5 yıl en fazla hangi kuruma prim ödemişse oradan olacak. Bunun için de 1261 günlük prim önem kazanıyor.

KİMLER AYLIĞA KAVUŞACAK?

BİRİNCİ ÖRNEK:
Ahmet Bey 15.06.1991'de sigortalı olmuş. 1972 doğumlu. 7500 prim günü var. Emeklilik şartları 25 yıl, 53 yaş ve 5600 gün. 25 yılı 15 Haziran 2016 tarihinde tamamlandı. Primi dolmuş durumda. Şu anki duruma göre yaşının dolacağı 2025 yılında doğum gününde emekli olacak.

Eğer EYT yasası prim ve yılı tamamlayanlarda yaşa bakılmadan emeklilik imkanı getirirse Ahmet Bey prim ve yıl şartını tamamladığı için yasanın çıktığı gün emeklilik hakkına kavuşacak.

    

İKİNCİ ÖRNEK:

Ayşe Hanım 20 Mayıs 1997 tarihinde ilk kez sigortalı oldu ama fazla çalışma imkanı bulamadığından 5000 günü bulunuyor.Ayşe Hanım 1975 doğumlu olsun. Emeklilik şartları 20 yıl, 53 yaş ve 5900 gün olacaktır.Buna göre 20 yıl şartı tamamlanmış ancak yaş ve prim şartı yerine gelmemiş. Bu durumda Ayşe Hanım için 900 gün daha prim gerekecek.

Emekli olmak isteyenlere şok haber! Şartlar değişiyor!

Emeklilikte yaşa takılanlar için 5 formül!

EYT ve 3600 ek gösterge için flaş gelişme! Tarih verildi!

Emeklilikte yaşa takılanlara müjdeli haber! Tarih açıklaması geldi!

Emeklilikte yaşa takılanlara müjdeli haber! Tarih açıklaması geldi!

Gram altın 1.000 lirayı aşacak iddiası! İşte şok açıklamalar!

Yatırımcılar dikkat! Gümüş düşüşe geçti, sert dalga mı geliyor?

Altının parlayacağı zaman geliyor mu? Bugün altın fiyatları kaç lira?

Kripto para platformları nasıl işliyor? Bitcoin'le neler değişti?

2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?