16 / 05 / 2024

Emeklilikte yaşa takılanlar için 5 formül!

Emeklilikte yaşa takılanlar için 5 formül!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu gündemdeki yerini korurken EYT için 5 adımlı yol haritasının belirlendiğine dikkat çekildi.



3- Kademeli emeklilik formülü (Almanya modeli)

Almanya'da daha önce uygulanan formüle göre sigortalıya bir teklif sunuluyor. Emeklilik için kaç yıl kalmışsa her yıl için belli oranda kesinti yapılıyor. Burada kesinti oranı yıllık yüzde 2 oluyor. Yani emekliliğine 4 yıl kalmış birisinden yüzde 8 kesinti yapılıyor. Böylece daha az maaşla daha erken emeklilik ortaya çıkıyor.

Emeklilikte yaşa takılanlar için 5 formül!

4- Prim tamamlayarak emekli olma

Buna göre; 9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler için ilk sigortalı oldukları tarihe göre 5000 ile 5975 gün arasında prim gerekiyor. Burada primini tamamlayanların yaşına bakmadan hak sahibi olması durumu ortaya çıkıyor.

5- Emekliliğe kadar maaş kesintisi, emeklilik şartları tamamlandığı maaş kesintisiz devam edilmesi (Finlandiya modeli)

EYT'de bu modelde Almanya'da uygulanan sisteminde olduğu gibi belli oranda kesinti belirleniyor ve sigortalı kesintiyle erken emekli oluyor. Ancak yasanın söylediği yaşa gelip emeklilik şartları oluşunca kesinti ortadan kalkıyor.

EYT ve 3600 ek gösterge için flaş gelişme! Tarih verildi!

Toplamda 201 bin 296 ton altın çıkarıldı! Bu altınlar nerede?

BOTAŞ'tan tarife değişikliği: Zam oranı arttı!

Merkez Bankası, Türk vatandaşlığı için getirilen dövizi satın almaya başlıyor!

Altın bu inanılmaz seviyelere ulaşacak!

Emeklinin maaşı katlanıyor! 3 gün içinde hesaplarda!

Benzin ve motorine gizli zam! Dağıtım şirketleri durmuyor!

Bitcoin neden değer kaybediyor? 

Emlakta 2022 nasıl geçecek?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön