24 / 07 / 2024

Emeklinin maaşı yeniden şekilleniyor! En az 1.250 lira zam!

Emeklinin maaşı yeniden şekilleniyor! En az 1.250 lira zam!

Milyonlarca emekli ve memurun maaşlarında değişiklik sağlayacak olan ek düzenlemede sona yaklaşıldı. Emekli ve memurların maaşları ile ilgili son detayları belli oldu...




"ADİL BİR DÜZENLEME OLACAK"

Bakan Bilgin, kamu çalışanlarının beklentilerini adil şekilde karşılayacak bir düzenleme yapma kararlılığında olduklarını söyledi. Bakan Bilgin, "3600 ek göstergede de büyük bir adım atacağız. Komisyonda meseleler ele alınacak, sosyal tarafların talepleri dile getirilecek, kamu kuruluşlarının imkân ve bakış açıları, teknik olarak bu sorunun çözümüne dair önerileri değerlendirilecek. Komisyon nihai olarak bu kararını birkaç toplantı içerisinde verecek. Adil bir çözüm olacak" dedi.

TAZMİNAT YANSITMA ORANI DA MASADA

MEMUR-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, ek göstergenin kamuda çalışanların hem hiyerarşiyi hem de mesleki sorumlulukları dikkate alan düzenleme olduğunu anımsatarak, "Yaklaşımımız ek göstergenin kamunun tamamını ilgilendiren boyutuyla ele alınması yönünde. Tazminat yansıtma oranları da emekliliğe etki eden alanlardan birisi. Bunu da gündeme koyduk. 55 ve 255 yansıtma oranı var. Buradan da düzenleme yapılabilir. Emekli ikramiyesine tekabül ediyor" diye konuştu.

 Emeklinin maaşı yeniden şekilleniyor! En az 1.250 lira zam!

EMEKLİNİN YÜZÜ TEMMUZ'DA DA GÜLECEK

Bakan Bilgin, çalışanları ve emeklileri enflasyona ezdirmediklerini belirterek, "Enflasyon farkını vermekle kalmadık, sosyal denge desteği verdik. Netice itibarıyla emeklilerimizin 1.500 lira olan emekli maaşını 2 bin 500 liraya çıkartarak, onların üzerinde yüzde artışları gerçekleştirdik. Yıllık enflasyon yüzde 36 iken, biz altı aylık enflasyon için yüzde 31 zam yaptık. Temmuzda da benzeri bir durumda karşı karşıya kaldığımız zaman bu düzenlemeleri yapacağız. Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz" dedi.

EK GÖSTERGE NEDEN ÖNEMLİ

Ek gösterge ne kadar yüksek olursa, maaş o kadar yüksek olur. 3600 göstergesi olan bir memur, 2500 olandan daha fazla emekli maaşı ve emekli maaşı almaktadır. Üniversiteden mezun olan, sınava giren ve yeterlik sınavına göre atanan memurların ek göstergeleri 3600'e kadar çıkabilmektedir. Maaşları, emekli maaşları ve emekli maaşları da artıyor. Ayrıca bu koşullar altında memurların en düşük ek göstergesi öğretmen ve polis memurlarından çok daha yüksektir.

 Emeklinin maaşı yeniden şekilleniyor! En az 1.250 lira zam!

EMEKLİ İKRAMİYESİ VE MAAŞI NASIL ETKİLENECEK?

Ek gösterge sadece maaşları değil, aynı zamanda gerçek emekli maaşını ve emekli maaşlarını da olumlu yönde etkileyecek; özellikle 2008'den önce memuriyete başlayanlar için. Yani; 3600 ek gösterge hakkı verildiğinde emeklilerin aylıkları 790 lira ile 840 lira arasında artacak. Ek gösterge, 17.500 lira ile 28 bin lira arasındaki emeklilik ikramiyelerini etkileyecek. Örneğin 30 yıl hizmeti olan bir memurun emekli ikramiyesinde yaklaşık 24 bin lira artış olacak.

YENİDEN TESPİT EDİLECEK

 

Yine çalışmalar kapsamında en yüksek memur olan İdari İşler Başkanı'nın ek göstergesi yeniden belirlenecek.  Bu rakamın 8000'den 9000'e düzenlenmesi bekleniyor. Bakan yardımcılarından genel müdürlere, genel müdür yardımcılarından bağımsız daire başkanlarına kadar herkesin ek göstergeleri gözden geçiriliyor. Daire Başkanları, şube müdürleri, şefler ve diğer personel için düzenlemeler yapılmıştır. İl müdürleri ve bölge müdürlerinin ek göstergeleri de hiyerarşik bir yapıda yeniden düzenlenmiştir.

 Emeklinin maaşı yeniden şekilleniyor! En az 1.250 lira zam!

ÜST KADEME DE DEĞİŞECEK

 

Çalışmalar kapsamında üst düzey yöneticilerin ek göstergeleri de gözden geçirilecektir. Kurum Başkanları arasındaki denge sağlanacaktır. Örneğin Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplumu Başkanının ek göstergesi 7000 iken, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı 6400'dür.

Bu çerçevede dengesizlikler giderilirken, Genel Müdür ve kurum başkanlarının ek göstergeleri yeniden belirlenecek. Başkanlık şeklinde örgütlenen kurumların başkan yardımcıları arasındaki dengesizlikler giderilecek ve ek göstergeler yeniden düzenlenecektir.

Bakanlıklarda daire başkanlarının ek göstergesi artırılacak. Böylece kariyer mesleklerinde çalışanların rekabet ve yeterlik sınavları ile mesleğe girmeleri teşvik ve bölüm başkanlığına atanmaları için teşvik edilmesi beklenmektedir.

Ek gösterge ile hangi meslekleerin maaşları değişecek? Listede hangi meslekler yar alıyor. İşte ayrıntılar...

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön