26 / 11 / 2024

Emlak alım satım tapu harcı!

Emlak alım satım tapu harcı!

Herhangi bir emlak alım satım işlemlerinde devlete tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Peki söz konusu emlak alım satım tapu harcı ne kadardır? Yanıtı haberimizde...




Emlak alım satım tapu harcı!

Bir gayrimenkul almak istediğinizi farz edelim. Söz konusu alım satım işlemlerini tapu müdürlüğünde gerçekleştirebilmek için, devlete bir harç ödenmesi gerekiyor. Peki ödenmesi gereken emlak alım satım tapu harcı ne kadardır?


Hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmesi gereken emlak alım satım tapu harcı, her yıl düzenlenen mevzuata göre değişkenlik gösteriyor. 2013 yılı emlak alım satım tapu harcı oranı bir başka deyişle emlak alım satım tapu harcı yüzdesi binde 20 olarak belirlendi. Belirlenen bu rakamı hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı ödüyor.


Emlak alım satım tapu harcı hesaplama..

Söz konusu vergi satışa konu olan emlak üzerinden hesaplanıyor. 2013 yılında yapılan alım satım işlemleri için gayrimenkulün satış değeri üzerinden binde 20 oranında vergi ödeniyor.Örnek emlak alım satım tapu harcı fiyatları;


-500 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 10 bin TL,

-400 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 8 bin TL,

-300 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 6 bin TL,

-200 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 4 bin TL,

-100 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için ise 2 bin TL.


Emlak alım satım tapu harcı ödemeleri..

Emlak alım satım tapu harcı ödemeleri, tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalarda yapılıyor. Emlak alım satım tapu harcı ödemelerinin nereye yapılacağı ile ilgili bilgi, tapu müdürlüğünden gelen bilgilendirme mesajında belirtiliyor.


Satış değerinin eksik gösterilmesi ve dolayısıyla emlak alım satım tapu harcının da eksik ödenmesi durumlarında; tespitinin yapılması halinde 3 kat daha fazla oranda harç talep ediliyor.


Tapu harcı uzlaşma..

Yukarıda belirtilen cezadan kurtulmak için Tapu harcı uzlaşmasına gidilmesi doğru olacaktır. Böylece, emlak alım satım vergisini eksik yatıran kimsenin tapu harcı uzlaşma dilekçesi vermesi ve geri kalan kısmı yatırması ile, kişi yüklü faizden ödemekten kurtulacaktır.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön